Liberalt parti trækker sig fra regeringsforhandlinger i Østrig
Forsøg på at danne koalition med tre partier har slået fejl i Østrig, hvor partiet Neos har trukket sig.
Det liberale parti Neos har fredag formiddag trukket sig fra regeringsforhandlingerne i Østrig, hvor der tre måneder efter parlamentsvalget endnu ikke er dannet en ny regering.Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og dpa.
Neos' formand, Beate Meinl-Reisinger, siger på et pressemøde, at forhandlingerne med det konservative Østrigsk Folkeparti (ÖVP) og Socialdemokraterne (SPÖ) manglede ambitioner.
Hun mener, at de øvrige partier ikke vil gennemføre nødvendige reformer og er for kortsigtede i deres politik.
Neos, ÖVP og SPÖ har forhandlet siden midten af november.
Hvis det var lykkedes partierne at blive enige om et regeringsgrundlag, ville det være første gang, at der blev dannet en trepartiregering på tværs af midten i østrigsk politik.
Med forhandlingerne forsøgte de tre partier at holde Frihedspartiet (FPÖ) fra regeringsmagten. Det stærkt højreorienterede parti blev størst ved valget, som fandt sted i september.
Frihedspartiet fik næsten tre ud af ti stemmer ved valget. Formand Herbert Kickl konstaterede efterfølgende, at partiet havde skrevet historie.
- Sammen har vi skrevet et stykke historie i dag. Vi har åbnet døren til en ny æra. Det, vi har opnået, overgår mine vildeste drømme, sagde Kickl i en tale til sine partifæller på valgaftenen.
Men det viste sig at være sværere end som så for Frihedspartiet at veksle de mange stemmer til reel politisk indflydelse.
Der var således ingen partier, der ville danne regering med partiet, som ikke har flertal alene.
Uden Neos' mandater kan ÖVP og SPÖ med nød og næppe danne en smal flertalsregering. Partierne har ét mandats flertal i parlamentet, som har i alt 183 medlemmer.
Men det er uvist, om ÖVP og SPÖ er klar til at indgå i en topartiregering.
Den mest centrale opgave for en kommende regering bliver at nå til enighed om en finanslov.
Den skal både tage højde for, at Østrig befinder sig i en økonomisk krise, og at landet skal spare tilstrækkeligt på de offentlige finanser for at leve op til EU's kriterier om økonomisk stabilitet.
/ritzau/