Kina svarer igen: Også britisk politi har været voldeligt

29. NOV 2022 • 09:24UDLAND

Det kinesiske udenrigsministerium mener, at briterne er dobbeltmoralske i sagen om en anholdt BBC-journalist.

Kina langer tirsdag hårdt ud efter Storbritanniens reaktion på anholdelsen af en britisk BBC-journalist under kinesiske protester.

Det sker på et pressemøde med Kinas udenrigsministerium.

På pressemødet siger ministeriets talsmand, Zhao Lijian, at BBC har indtaget en ondskabsfuld offerrolle. Han tilføjer, at briterne skal stoppe med at være hykleriske og dobbeltmoralske.

BBC meddelte søndag aften, at en af mediets korrespondenter i Kina, Ed Lawrence, var blevet overfaldet og tilbageholdt af politiet i Shanghai.

Det skete, da han forsøgte at dække de protester, der de seneste dage er opstået i flere kinesiske byer. Protesterne var oprindeligt rettet mod de fortsatte og strenge kinesiske coronarestriktioner.

Det har dog hurtigt - og ganske usædvanligt - udviklet sig til en mere generel kritik af begrænsede rettigheder og friheder i landet.

Kinesisk politi har mobiliseret talstærkt og slået hårdt ned på protesterne.

Talsmanden Zhao Lijian siger på tirsdagens pressemøde, at Storbritanniens hårde kritik af Kinas politi ikke er berettiget.

Det skyldes, at også britisk politi ifølge ham selv har været voldeligt over for protester i forbindelse med kritik af coronanedlukninger.

Også Kinas Nationale Sundhedskommission har tirsdag holdt pressemøde.

Her lyder det, at landet vil "sætte yderligere skub i at øge vaccinationsraten for folk på mere end 80 år og fortsætte den øgede vaccinationsrate for personer mellem 60 og 79 år". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Godt 65 procent af den kinesiske befolkning over 80 år er færdigvaccineret.

De igangværende demonstrationer begyndte i byen Urumqi efter en dødsbrand torsdag. Her omkom mindst ti mennesker. Folk brændte angiveligt inde, fordi coronatiltag var skyld i, at de ikke kunne forlade deres hjem.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times er opstanden den mest markante og trodsige rettet mod det kinesiske kommunistparti i flere år.

Nogle demonstranter har endda kaldt på, at landets leder, Xi Jinping, bør træde af. Avisen anser det for at være en sjælden og modig handling.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU