Jobmarkedet slår forventninger med 254.000 nye job i USA

4. OKT 2024 • 14:58UDLAND

Arbejdsløsheden var 4,1 procent i september, mens antallet af nye job steg med 254.000 uden for landbruget.

Antallet af beskæftigede uden for landbruget i USA voksede i september med 254.000 og slår dermed mange økonomers forventninger.

Det viser tal fra USA's kontor for arbejdsmarkedsstatistik fredag.

Arbejdsløsheden i USA faldt en smule i forhold til august og endte på 4,1 procent i september. I august var arbejdsløsheden 4,2 procent.

Det er især inden for restaurationsbranchen, sundhedsvæsnet, administration, socialhjælp og byggesektoren, at der er kommet flere job.

Amerikanske økonomer anslog forud for fredagens jobrapport, at antallet af beskæftigede uden for landbruget var vokset med 140.000 i september.

Det viser en rundspørge, som Reuters har lavet.

Danske økonomer - herunder seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv - mener da også, at der er tale om en stærk jobrapport.

- Det er en overraskende stærk jobvækst, der kommer oven på en periode, hvor det amerikanske arbejdsmarked er kølet mere og mere af.

- Dagens tal tyder på, at der fortsat er liv i det amerikanske jobopsving, siger Kristian Skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau.

I august voksede beskæftigelsen uden for det amerikanske landbrug med 142.000 personer i USA.

Jobrapporten har betydning for økonomernes forventninger til Den Amerikanske Centralbanks (FED) fremtidige beslutninger om renten.

- Den flotte jobvækst og dalende ledighed i september får formentlig FED til kun at sænke renten med 0,25 procentpoint på rentemødet i november.

- Derudover forventer vi, at FED vil sænke renten med yderligere 0,25 procentpoint til december, men intet er endnu afgjort, siger Kristian Skriver.

Den Amerikanske Centralbank sænkede renten med 0,5 procentpoint i september, og banken forventer en tilsvarende rentesænkning, inden året er omme.

Cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri påpeger, at jobvæksten i september var den højeste i USA i et halvt år.

- Det er en jobrapport, der er klart bedre end forventningerne, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Fredagens jobrapport lander kort tid efter, at 45.000 amerikanske havnearbejdere har afblæst en tre dage lang strejke.

Strejken har de seneste dage truet med at lamme fragten til og fra USA og potentielt skabe huller i den globale forsyningskæde.

Sideløbende med havnearbejderne har medarbejdere hos flyproducenten Boeing strejket i USA. Hvis strejken fortsætter efter næste uge, ventes det at kunne aflæses af jobtallene for oktober, som bliver offentliggjort i november.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT