Israel ser flere mulige reaktioner på iransk angreb

15. APR 2024 • 20:28UDLAND

Medie: Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke vil udløse en krig i regionen.

Israels krigskabinet overvejede på et møde mandag flere mulige reaktioner på Irans angreb natten til søndag, rapporterer medier i Jerusalem mandag.

- Nogle af disse reaktioner er mindre omfattende, mens andre er mere intensive, oplyses det ifølge tv-stationen Kanal 12.

- Israel søger efter en reaktion, som er smertelig for Iran, men som ikke vil udløse en krig i regionen, hedder det videre.

Krigskabinettet siger, at nogle af de reaktioner, som overvejes, kan udføres øjeblikkeligt. Men der er ingen klare indikationer på, hvad der vil ske og hvornår.

- Israel er ved at undersøge, hvilke yderligere skridt, der er mulige at tage, efter Irans omfattende angreb, siger chefen for generalstaben i Israels hær, Herzi Halevi.

- Vi overvejer vores næste træk. Affyringer af så mange projektiler, krydsermissiler og droner mod staten Israel fra Iran vil blive gengældt, siger han.

Mødet i krigskabinettet varede i tre timer. Her blev der også understreget, at Israel ønsker at koordinere reaktioner med landets vigtigste allierede, USA.

Israels krigskabinet mødtes mandag klokken 14 lokal tid for at diskutere, hvordan landet skulle reagere på Irans angreb natten til søndag.

Krigskabinettet består af premierminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant, tidligere forsvarsminister Benny Gantz og flere observatører.

Iran sendte natten til søndag 300 droner og missiler afsted mod Israel i et angreb. Ifølge Israel blev 99 procent af dem afværget. Det skete med hjælp fra USA, Storbritannien, Frankrig og Jordan.

Angrebet var gengæld for et angreb tidligere i april mod et iransk konsulat i Syrien. Iran mener, at Israel stod bag angrebet på konsulatet, som kostede flere personer livet.

En række amerikanske medier skriver, at USA's præsident, Joe Biden, har ringet til Netanyahu for at sige, at USA ikke vil deltage i en offensiv mod Iran.

- Du fik en sejr. Tag den, var Bidens budskab til Netanyahu ifølge en anonym amerikansk embedsmand, som har udtalt sig til mediet Axios.

Søndag advarede stabschefen for Irans væbnede styrker, Mohammad Bagheri, om, at et modsvar fra Israel vil få Iran til at reagere kraftigt.

- Vores modsvar vil være meget større end nattens militæraktion, hvis Israel gør gengæld mod Iran, sagde Mohammad Bagheri til iransk stats-tv ifølge Reuters.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

27. MAJ 2024 • 13:40UDLAND
BLÅ BOG: De Radikales Sigrid Friis

SENESTE RITZAU