Israel fejrer hellig fastedag midt i international kritik

12. OKT 2024 • 02:49UDLAND

Lørdag fejrer Israel Yom kippur. Samtidig rettes der kritik mod landet efter skud mod en observationspost.

Israel fejrer lørdag den jødiske helligdag Yom kippur, mens landet møder bred international kritik for dets militæroffensiv i Libanon.

Yom kippur er hebraisk for forsoningsdag. Her bekender man sine syndere og fejltrin og tager ansvar for dem - men kun de fejltrin, man har begået over for Gud.

Forsoningsdagen er også dagen, hvor man beder om tilgivelse hos sine nærmeste. Den beskrives som det jødiske års allerhelligste dag, og man faster typisk i cirka 25 timer.

Helligdagen begyndte ved solnedgang fredag aften.

Men Yom kippur udspiller sig i år i anspændte rammer, da fejringen finder sted, mens Israel fra flere sider bliver kritiseret, efter at to fredsbevarende FN-soldater er blevet såret i Libanon.

Israelske styrker affyrede fredag skud mod en observationspost, der tilhører fredsbevarende FN-styrker ved Naqoura i det sydlige Libanon.

Hændelsen fandt sted, dagen efter at samme område ifølge FN-organisationen Unifil blev angrebet af Israels militær.

Unifil er FN's fredsbevarende styrker i Libanon.

Israels militær sagde, at israelske soldater med deres skud reagerede på en "øjeblikkelig trussel" omkring 50 meter fra observationsposten tilhørende Unifil.

Efter at flere lande og FN's generalsekretær, António Guterres, har fordømt hændelsen, har det israelske militær lovet at foretage en "grundig undersøgelse" af forløbet.

Guterres kaldte affyringen af skud for "uacceptabel" og en "overtrædelse af folkeretten", mens den britiske regering sagde, at den var "rystet" over meldingerne om skuddene.

USA's præsident, Joe Biden, sagde fredag, at han "helt sikkert" vil bede Israel om at stoppe med at skyde mod fredsbevarende FN-styrker, mens ledere af Frankrig, Spanien og Italien udsendte en fælles udtalelse, hvori de erklærede sig "forargede" over hændelsen.

Fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag lukker mange virksomheder i Israel ned i anledning af Yom Kippur. Også flytrafikken og den offentlige transport i landet indstiller dele af driften som følge af helligdagen.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT