Hundredtusinder af børn i Yemen trues af sygdom og sult

12. DEC 2022 • 10:05UDLAND

Borgerkrig i Yemen har kostet mange børn livet, og hundredtusinder af andre risikerer at dø ifølge Unicef.

Flere end 11.000 børn er blevet dræbt eller lemlæstet under borgerkrigen i Yemen, siden den eskalerede i 2014, siger FN's børneorganisation, Unicef.

- Tusindvis af børn har mistet livet, og hundredtusinder af andre risikerer at dø af sygdomme eller sult, siger Unicefs chef, Catherine Russell, efter et besøg i landet, hvor omkring 2,2 millioner børn er akut underernærede.

En fjerdedel af dem, som er under fem år, er ekstremt udsatte for kolera, mæslinger og andre sygdomme, som det er muligt at vaccinere imod.

Konflikter i Yemen blev optrappet, da iranskstøttede houthi-oprørere i 2014 tog kontrol over landets hovedstad, Sanaa. Det fik i 2015 Saudi-Arabien til at gå ind i krigen for at støtte den afsatte regering.

Al-Qaedas gren i Yemen og militante, der er loyale over for Islamisk Stat, er vokset i det kaos, krigen har skabt.

Hundredtusinder af mennesker er blevet dræbt - først og fremmest af sygdomme, sult og mangel på rent vand.

En seks måneder lang våbenhvile, som var forhandlet på plads af FN, løb ud i oktober. Parterne har ikke kunnet enes om en forlængelse af aftalen, og indtil nu er 62 børn blevet dræbt eller såret under nye kampe.

Catherine Russell siger, at det haster med at få en ny aftale om våbenhvile på plads, da det er en forudsætning for, at nødhjælpsorganisationer kan komme ind og hjælpe.

Houthi-oprørerne, som støttes af Iran, udgør den ene part i den komplekse borgerkrig. På den anden side af konflikten står Yemens regering. Den bliver støttet af koalitionen, som Saudi-Arabien står i spidsen for.

Krigen anses i høj grad som en stedfortræderkrig mellem stormagterne Iran og Saudi-Arabien, som strides om at være dominerende på Den Arabiske Halvø og i det øvrige Mellemøsten.

/ritzau/AFP

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU