Hongkong-protestsang afløser Kinas nationalsang ved rugbykamp

14. NOV 2022 • 05:30UDLAND

Regering vil have undersøgt, hvorfor protestsang pludselig lød i stedet for Kinas nationalsang ved rugbykamp.

Det er normalt Kinas nationalsang, "De Frivilliges March", som spilles, når Hongkongs sportshold går på banen.

Men søndag blev der spillet en protestsang - som var populær under de store og til tider voldelige protester i 2019 - i stedet for Kinas nationalsang, da Hongkong og Sydkorea tørnede sammen i syvmandsrugby i byen Incheon.

Sangen "Ære til Hongkong" (Glory to Hong Kong", red.) er skrevet af en anonym komponist som støtte til demokratibevægelsen, som myndighederne slog meget hårdt ned på.

Nu skaber afspilningen sangen vrede i Hongkongs regering.

Regeringen er "stærkt imod, at der spilles en sang, som er så tæt forbundet med voldelige protester og 'uafhængighedsbevægelsen', i stedet for Kinas nationalsang". Det skriver regeringen i en meddelelse.

- Nationalsangen er et symbol på vores land. Arrangøren af turneringen har et ansvar for at sikre, at nationalsangen får den respekt, som den er berettiget til, siger en talsperson for regeringen.

Arrangørerne er siden kommet med en undskyldning. "De Frivilliges March" blev spillet efter kampen, oplyser Hongkongs regering.

Hongkongs myndigheder har beordret byens rugbyorganisation til at indlede en undersøgelse. De har "udtrykt stærk modvilje" over for turneringsarrangøren, Asia Rugby.

Hongkongs rugbyorganisations foreløbige undersøgelse peger i retning af, at holdets træner gav den korrekte sang til arrangørerne. Det oplyser byens regering.

- Det var en menneskelig fejl begået af en ansat hos den lokale arrangør, står der i meddelelsen.

Hongkong blev under en aftale fra 1997 med Storbritannien overdraget til Kina, under den betingelse at Hongkong blev oprettet som en særlig region. Den har delvist selvstyre efter devisen "ét land - to systemer". Aftalen løber frem til 2047.

Kina beskyldes for i stigende grad at stramme grebet om Hongkong. Det er blandt andet sket med en særdeles hård fremfærd mod de prodemokratiske protester.

Her har den såkaldte sikkerhedslov spillet en stor rolle. Sangen "Ære til Hongkong" er heller ikke tilladt at spille. I september blev en person, der spillede sangen på mundharmonika anholdt. Det gjorde personen, mens folk mindedes den afdøde dronning Elizabeth.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU