Hamas affyrer raketter mod Israel på årsdagen for angreb

7. OKT 2024 • 11:02UDLAND

Resten af verden må støtte Israels kamp mod dets fjender, siger præsident i tale på årsdagen for Hamas-angreb.

Luftalarmer lyder mandag i det centrale Israel, efter at der er affyret raketter fra Gazastriben mod Israel.

Det meddeler Israels militær ifølge nyhedsbureauet AFP.

I storbyen Tel Aviv er der hørt flere brag, efter at raketter er blevet skudt ned af det israelske luftforsvar, fortæller en journalist fra AFP.

Den væbnede gren af den militante palæstinensiske gruppe Hamas meddeler, at den har affyret flere raketter mod Tel Aviv.

Tre raketter blev skudt ned, mens en fjerde landede i et åbent område, meddeler Israels militær ifølge nyhedsbureauet dpa.

Israel markerer mandag årsdagen for Hamas' angreb mod Israel.

Landets præsident, Isaac Herzog, indledte mandag morgen en mindehøjtidelighed ved kibbutzen Reim med et minuts stilhed klokken 6.29 - det tidspunkt, hvor angrebet blev indledt.

Herzog opfordrer resten af verden til at støtte Israels kamp mod landets fjender i sin tale på årsdagen for det blodige angreb.

- Det er et ar på menneskeheden. Det er et ar på verden, siger præsidenten ifølge dpa.

- Verden må indse og forstå, at for at ændre historiens gang og opnå fred og en bedre fremtid for regionen, må verden støtte Israel i kampen mod dets fjender.

Kibbutzen Reim ligger nær det sted, hvor musikfestivalen Nova blev holdt.

7. oktober sidste år trængte militante Hamas-medlemmer over grænsen fra Gazastriben og angreb som det første musikfestivalen. Her blev mindst 370 mennesker dræbt.

De fleste af ofrene var unge festivalgæster.

Derpå angreb Hamas blandt andet de nærliggende kibbutzer.

I løbet af dagen blev over 1100 mennesker dræbt. Hamas tog omkring 250 gidsler med tilbage til Gazastriben.

97 gidsler befinder sig stadig i Hamas' varetægt. Af dem menes 33 at være døde.

Hamas' blodige angreb udløste allerede samme dag israelske luftangreb mod Gazastriben. Siden sendte Israel også landstyrker ind i Gazastriben i en omfattende militæroperation, der stadig er i gang.

Mandag morgen samledes familier til gidslerne og mange andre israelere i Tel Aviv til en demonstration med krav om, at regeringen øger bestræbelserne på at få gidslerne hjem igen.

Både i Israel og resten af verden er der planlagt demonstrationer og mindehøjtideligheder på årsdagen for Hamas' angreb.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT