Fejl på elnettet slukker strømmen i hele Ecuador

20. JUN 2024 • 05:03UDLAND

En fejl på Ecuadors elnet efterlod natten til torsdag hele landets befolkning uden elektricitet.

Det meste af strømforsyningen er genoprettet i Ecuador, hvor en fejl på elnettet natten til torsdag dansk tid efterlod hele landets befolkning på cirka 18 millioner mennesker uden strøm.

Sådan lyder det fra Roberto Luque, som er Ecuadors minister for infrastruktur, på det sociale medie X, som før var kendt som Twitter.

Meldingen kom onsdag aften fra ministeren om, at der var sket en fejl på en central ledning i elnettet.

- Der er en fejl på en transmissionsledning, som har ført til en kædereaktion af afkoblinger, så der er ingen elektricitet på nationalt plan, skrev Luque klokken 22.51 dansk tid.

Strømafbrydelsen førte til forvirring på gaderne i Quito, Ecuadors hovedstad, hvor et øjenvidne har fortalt til nyhedsbureauet Reuters, at trafiklysene pludseligt stoppede med at fungere.

Luque skriver natten til torsdag, at fejlen skyldtes manglende vedligehold.

- Det, som der skete i dag, er bare yderligere tegn på den energikrise, som vi står i, skriver Luque, som også er energiminister.

Ifølge Luque skyldes det mangel på investeringer i Ecuadors energiinfrastruktur.

Nattens strømafbrydelse gjorde også, at Quitos metro blev sat ud af drift.

- På grund af en fejl på det nationale elnet afbrydes driften af Quito Metro, mens systemerne genstartes, skriver hovedstadens metroselskab på X.

I april erklærede landets præsident, Daniel Noboa, at Ecuador stod i en energikrise, og fortalte, at der skulle spares på elektriciteten.

Landet får en stor del af sin elektricitet fra vandkraft, ikke mindst fra Coca Codo Sinclair-dæmningen. En vedvarende tørke har skabt forsyningsproblemer.

Men da regnen endelig kom, regnede det så meget, at det gav et helt nyt problem for energiforsyningen.

I weekenden kom der så meget nedbør, at flere vandkraftværker måtte tages ud af drift. De store mængder regn førte desuden til jordskred, hvor 17 mennesker mistede livet og adskillige flere kom til skade.

Ecuador ligger på Sydamerikas vestkyst.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU