EU-lande vedtager nye sanktioner mod Rusland på treårsdag for krigen

24. FEB 2025 • 15:00UDLAND

EU har vedtaget den 16. sanktionspakke mod Rusland, oplyser von der Leyen og António Costa.

EU-landene har godkendt den 16. sanktionspakke mod Rusland.

Det oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU's præsident António Costa, i en fælles pressemeddelelse.

- I dag har vi vedtaget en 16. sanktionspakke for yderligere at øge det kollektive pres på Rusland for at få landet til at stoppe sin aggressionskrig, siger de to EU-ledere i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kommer, mens de begge besøger Ukraines hovedstad Kyiv. Samtidig er EU-landenes udenrigsministre samlet i Bruxelles, hvor de har diskuteret sanktionspakken.

Den nye sanktionspakke indeholder flere tiltag i indsatsen mod den russiske skyggeflåde.

Skyggeflåden beskrives af FN's søfartsorganisation som skibe med utilstrækkelige forsikringsaftaler, der omgår sanktioner og undgår kontroller.

Skibene sejler under andre flag end det russiske og omgår på den måde Vestens sanktioner af Ruslands olieeksport.

I den 16. sanktionspakke retter EU-landene fokus mod yderligere 74 specifikke skibe, der anses for at være en del af den russisk skyggeflåde.

Det bringer det samlede antal af udpegede skibe op på 153, oplyser Ministerrådet.

Skibe, der rammes af sanktioner, må ikke længere sejle ind i EU, og skibsejernes aktiver i EU kan indefryses.

Der vil også blive indført et forbud mod at gøre forretninger med havne og lufthavne i Rusland, som bruges til at omgå prisloftet på russisk olie og andre sanktioner.

Der indføres også EU-importrestriktioner på russiske aluminiumsprodukter.

Samtidig indføres der eksportforbud mod krom, visse maskindele og udstyr, der kan bruges til at styre kampdroner. Det kan være controllere til videospil.

Sanktionerne har til formål at fratage Rusland indtægter fra eksempelvis eksport af aluminium samt materialer, der bruges til at føre krigen mod Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er tilfreds med de nye sanktioner.

- Vi går ind for de stærkest mulige sanktioner, og nu er der også blevet listet en række yderlige skibe, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er dog ikke alle EU-landene, der deler begejstringen for sanktionerne. Ungarn truede mandag med ikke at forlænge eksisterende sanktioner, når de udløber.

- Den ungarske position i forhold til krigen har været kendt længe. Alligevel er det lykkes at styrke sanktionerne, siger Løkke.

Han vil ikke kaste sig ud i bekymringer om, hvorvidt USA med Trump i spidsen sammen med Ungarn i EU vil kunne få sanktionerne til falde som del af fredsforhandlingerne med Rusland.

- Vi er på et skæbnested, hvor det er vigtigt at få kommunikeret til vores amerikanske venner, at krigen i Ukraine også har en sammenhæng til en række andre brændpunkter i verden, siger Løkke.

Han peger på, at Rusland blandt andet har gjort sig afhængig af hjælp fra Kina for at kunne fortsætte krigen.

- Det betyder, at Rusland også er mere åben for at lukke Kina ind i Arktis. Krigen i Ukraine har også betydning for forholdet til Iran og Nordkorea, siger Løkke.

De to lande har også støtte Rusland i krigen.

Særligt Kina, men også Iran og Nordkorea er fokusområder for Donald Trump, når det gælder USA's egen sikkerhed.

Til gengæld har han signaleret, at han ønsker en hurtig fred med Rusland i forhold til krigen i Ukraine.

Det har skabt bekymring for, at Trump vil foreslå en fredsaftale uden om Ukraine og Europa, som vil svække Ukraine og resultere i en skrøbelig fred.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT