EU-lande øger pres på Ungarn for at sige ja til Ukraine

11. DEC 2023 • 11:18UDLAND

Ungarns premierminister, Viktor Orban, truer med at blokere beslutninger om udvidelse og penge til Ukraine.

EU bør øge støtten til Ukraine. Det er budskabet fra EU's udenrigschef, Josep Borrell.

Udmeldingen kommer forud for en uge, hvor udsigten til en mulig splittelse i EU giver dybe panderynker hos diplomater, der er involveret i at forberede denne uges EU-topmøde.

Her truer Ungarns premierminister, Viktor Orban, med at nedlægge veto mod både en flerårig finansiering af Ukraine og optagelsesforhandlinger til landet.

EU-landene bør dog gå i den stik modsatte retning, mener Borrell.

- Jeg håber ikke, at det europæiske sammenhold bliver brudt, for det er ikke det rette tidspunkt at svække vores støtte til Ukraine, siger Josep Borrell.

Han deltager mandag i et møde for EU-landenes udenrigsministre, hvor Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har måtte melde afbud på grund af sygdom.

Mødet kommer på et tidspunkt, hvor Ukraine har svært ved at få det momentum i kampene mod Rusland, som mange havde håbet på. Samtidig viser der sig både i USA og EU tegn på krigstræthed.

Det er nu, der skal holdes fast, mener Borrell.

- Kyiv har for få dage siden oplevet det største droneangreb siden krigens begyndelse. Men samtidig vokser Ruslands tab. Nu er det tid til at bruge al vores kapacitet til at støtte Ukraine, siger Josep Borrell.

Viktor Orban har også truet med at nedlægge veto mod, at de 27 EU-lande godkender optagelsesforhandlinger til Ukraine.

Det er ifølge Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, den vigtigste beslutning for Ukraine på denne uges topmøde.

Kuleba kalder det "katastrofalt" for både EU og Ukraine, hvis ikke der kan opnås enighed om at begynde forhandlinger om medlemskab.

- EU-Kommissionen har anbefalet, at der åbnes optagelsesforhandlinger med Ukraine. Det var betinget af, at Ukraine gennemfører fire love inden marts og gør fremskridt på antikorruption.

- Vi har nu gennemført de tre vigtigste love. Den sidste lov vil også blive vedtaget og styrke indsatsen mod korruption, siger Kuleba og tilføjer:

- Jeg kommer med et klart budskab om, at Ukraine gør sit hjemmearbejde. Til gengæld forventer vi, at EU vil træffe en beslutning, der påskønner det arbejde, siger Dmytro Kuleba.

Josep Borrell undlader at gå ind i spekulationer om, hvorvidt det vil være muligt at finde en løsning på topmødet torsdag og fredag, men siger:

- Det vil være højt på dagsordenen. Jeg håber, at enigheden mellem EU-landene ikke vil blive brudt. Dette er ikke tidspunktet til at svække vores støtte til Ukraine. Tværtimod. Det er tiden til at øge støtten, siger Josep Borrell.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU