De første valgsteder er åbne - midtvejsvalget er i gang

8. NOV 2022 • 12:55UDLAND

Republikanerne kan få en stærk position ved de kommende to års forberedelser af præsidentvalget i 2024.

De første valglokaler på østkysten er tirsdag blevet åbnet for vælgerne i forbindelse med det amerikanske midtvejsvalg.

Her skal vælgerne udpege samtlige medlemmer af Repræsentanternes Hus og en tredjedel af medlemmerne i Senatet, der tilsammen udgør Kongressen.

I de fleste delstater afholdes der samtidig valg til guvernørposten.

De første valgsteder blev åbnet klokken 05:00 (lokal tid) i den østlige delstat Vermont. Det svarer til klokken 11 i Danmark.

Et betydeligt antal vælgere - over 42 millioner - har ifølge NBC stemt per brev eller ved særlige valgstationer, hvor tidlig stemmeafgivelse har været mulig.

Også præsident Joe Biden stemte tidligt. Det skete den 29. oktober i delstaten Delaware.

Valgforskere siger, at Republikanerne vil vinde terræn i begge Kongressens kamre ved midtvejsvalget. Får Republikanerne flertal, vil partiet få mulighed for at blokere for Demokraternes lovforslag og andre initiativer.

Dette vil i givet faldt give Republikanerne en stærk position i de kommende to års forberedelser frem mod præsidentvalget i 2024.

Det er uklart, om Biden, som fylder 80 år i denne måned, vil genopstille ved præsidentvalget om to år.

- Hvis vi taber midtvejsvalget, står vi over for to skrækkelige år, sagde Biden i weekenden. Han førte blandt andet valgkamp i Chicago sammen med tidligere præsident Barack Obama.

Biden har over for nyhedsbureauet AP forudsagt, at hans eget parti vil få flertal i Senatet, mens det bliver sværere for Demokraterne at vinde Repræsentanternes Hus.

- Det vil antageligt blive sværere at styre landet efter valget, tilføjede han.

Analytikere har advaret om, at det kan komme til voldelige sammenstød på valgdagen, eftersom stemningen blandt mange vælgere er stærkt polariseret.

Donald Trump har gentagne gange udtalt - uden at have bevis for det - at han i virkeligheden vandt præsidentvalget i 2020 over Joe Biden, men blev frataget sejren på grund af valgsvindel.

Trump har op til midtvejsvalget desuden flere gange antydet, at han vil stille op ved præsidentvalget om to år.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU