Biden har millionhjælp med til orkanramte Puerto Rico

3. OKT 2022 • 22:37UDLAND

USA's præsident er ankommet til Puerto Rico, hvor han besøger orkanofre og sender stikpille til Donald Trump.

USA's præsident, Joe Biden, har en stor pose penge med til Puerto Rico under sit besøg på den katastroferamte ø mandag.

Hjælpen på 60 millioner dollar, der svarer til 457 millioner kroner, skal bruges til at forstærke dæmninger og moler samt etablere et nyt varslingssystem, der fremover kan advare indbyggerne om oversvømmelser, oplyser Biden.

Han ankom mandag aften dansk tid til det amerikanske territorie for at se de ødelæggelser, orkaner har forårsaget på øen. Først ramte orkanen Fiona for to uger siden, og derpå fulgte endnu en kraftig orkan ved navn Ian.

Præsidenten rejser sammen med førstedame Jill Biden til Ponce, der ligger på Puerto Ricos sydkyst.

Kort tid efter ankomsten mødtes præsidenten og førstedamen med flere af ofrene.

- Vi er her for personligt at vise jer, at vi er med jer. Hele USA er med jer, mens I kommer ovenpå og genopbygger, sagde Biden under besøget i Ponce.

Da orkanen Maria hærgede Puerto Rico i 2017 og dræbte tusindvis af mennesker, kritiserede mange af øens beboere daværende præsident Donald Trump for at være for langsom om at sende hjælp.

- Ja, Puerto Rico er et modstandsdygtigt sted, og Puerto Ricos folk er stærke, men I har alligevel måtte stå mere igennem end nødvendigt, og I har ikke fået hjælp i tide, sagde Biden mandag.

Ponce er det område, der er blevet hårdest ramt, og "et område, hvor folk har mistet stort set alt", oplyser præsidentens talskvinde, Karine Jean-Pierre.

Også inden sin afrejse fra Washington D.C. tidligere mandag langede Biden ud efter sin forgænger.

- Jeg tager til Puerto Rico, fordi der ikke er blevet taget særligt godt hånd om dem, sagde præsidenten.

Det var efter alt at dømme en henvisning til Trump, der altså fik kraftig kritik for sin håndtering af orkanen Maria, der ødelagde store dele af Puerto Rico i 2017.

- De har forsøgt som ind i helvede at komme igen fra den seneste orkan. Jeg vil se, hvordan situationen er i dag og sikre mig, at vi gør, hvad vi kan, sagde Biden.

Ud over Puerto Rico har USA's regering lovet katastrofehjælp til delstaterne Florida og South Carolina. De er også blevet hårdt ramt af orkanen Ian.

Biden rejser til Florida onsdag.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU