Bandevold har fået 53.000 til at flygte fra Haitis hovedstad

2. APR 2024 • 18:01UDLAND

I løbet af tre uger i marts forlod 53.000 borgere byen Port-au-Prince, som er hærget af bandevold.

Vold og lovløshed i Port-au-Prince fik i marts tusindvis af indbyggere til at flygte fra storbyen til andre dele af Haiti.

I løbet af tre uger i marts flygtede således 53.000 mennesker fra hovedstaden i Haiti, da bandevolden eskalerede, viser en rapport fra FN's Internationale Organisation for Migration (IOM).

I forvejen var 116.000 personer registreret som internt fordrevne i Haiti.

Uroen eskalerede i slutningen af februar og begyndelsen af marts, da magtfulde bander angreb politistationer, fængsler, lufthavnen i Port-au-Prince og byens havn. De vil have afsat premierminister Ariel Henry.

- Det skal understreges, at de andre provinser ikke har tilstrækkelig infrastruktur, og at modtagersamfundene ikke har tilstrækkelige ressourcer til at håndtere den massive tilstrømning fra hovedstaden, står der i rapporten.

Ariel Henry har været Haitis premierminister, siden daværende præsident Jovenel Moïse blev dræbt i 2021. Landet har hverken haft en præsident eller et fungerende parlament i de efterfølgende år.

Det seneste parlamentsvalg i landet blev afholdt i 2016.

Ariel Henry opholdt sig i Kenya, da uroen brød ud i slutningen af februar.

Han meddelte 11. marts, at han vil træde tilbage fra premierministerposten, men det er endnu ikke sket.

Bandevolden i Haiti har resulteret i en alvorlig humanitær krise med mangel på mad og et sundhedsvæsen, der er tæt på at kollapse.

I løbet af årets første tre måneder blev 1554 personer dræbt i det caribiske land, har FN oplyst i en særskilt rapport.

Her fremgik det desuden, at kvinder på Haiti er blevet udsat for seksuelle overgreb i forbindelse med bandevolden.

Der er blandt andet eksempler på, at kvinder er blevet voldtaget, efter at de har været vidner til, at deres mænd er blevet dræbt.

Desuden peger rapporten på, at både mindreårige piger og drenge bliver rekrutteret til banderne og ikke tør forlade dem af frygt for repressalier.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU