Avis: Kinas præsident vil møde Putin om nogle måneder

21. FEB 2023 • 21:10UDLAND

Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal vil præsident Xi bane vej for en fredsløsning i Ukraine.

Kinas præsident Xi Jinping har planer om at rejse til Rusland til et topmøde med den russiske præsident, Vladimir Putin, inden for de kommende måneder.

Det oplyser kilder til den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.

Ifølge den amerikanske avis skulle rejsen være et forsøg på at få gang i flerpartsforhandlinger om en fredsløsning i Ukraine.

Kinas udenrigsminister Qin Gang siger desuden i en tale i Beijing, at Kina er dybt bekymret over konflikten i Ukraine, som risikerer at blive stadigt mere intensiveret og til og med blive "afsporet".

Han giver udtryk for, at Kina vil arbejde sammen med det internationale samfund for at opmuntre til dialog.

Ifølge AFP venter han, at Kina kommer til at lægge forslag ud til en politisk løsning.

Spændingerne omkring Ukraine er taget til, og i USA er der frygt for, at Kina vil begynde at forsyne russerne med våben - et år efter, de invaderede Ukraine.

Ved et møde i Moskva mandag meddelte den kinesiske topdiplomat Wang Yi sekretæren for Ruslands magtfulde sikkerhedsråd, Nikolaj Patrusjev, at han ser frem til diskussioner om sikkerhed.

- De kinesisk-russiske relationer har en modnet karakter. De er klippefaste og vil kunne modstå enhver test i en international situation under forandring, sagde Wang til "Kammerat" Patrusjev gennem en oversætter i bemærkninger, som blev sendt i det statslige russiske tv.

Wang siger også, at Rusland og Kina bør udvikle nye fælles skridt, som vil skabe sikkerhed for begge lande. Dette blev ikke uddybet eller forklaret.

Patrusjev, som er tæt på Putin sagde til "Wang", at relationerne til Beijing er en topprioritet i den russiske udenrigspolitik. og at de to lande må stå sammen mod Vesten.

Der har været rapporter om, at Kina forsyner Rusland med våben, men EU-Kommissionens ledelse siger, at der ikke foreligger beviser for det.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU