Georgiske fodboldhelte samlede splittet folk i gadefester

27. JUN 2024 • 12:28SPORT

Der har været politiske spændinger i Georgien i flere måneder, men onsdag sørgede fodbold for forløsning.

Gaderne i Tbilisi lå nærmest øde hen torsdag morgen.

Onsdag aften skrev Georgiens fodboldlandshold nemlig historie, da det helt sensationelt lykkedes at slå Portugal og avancere fra gruppespillet ved EM.

- Kampen startede først klokken 23 lokal tid, så festen gik først i gang klokken 1.30. Alligevel var der også børn med ude i gaderne. Det var en vild stemning, siger Danmarks ambassadør i Georgien, Anne Toft Sørensen.

- Der var fyrværkeri, dyttende biler og gadefest, siger ambassadøren med et grin og beretter, at hun aldrig har oplevet noget lignende.

- Så der var helt mennesketomt i gaderne her til morgen. Alle lå i sengen, og præsidenten har sågar foreslået, at man laver national helligdag - altså fridag - i dag.

Georgien er med ved EM for første gang, og da kvalifikationen var sikret, brød den georgiske hovedstad ud i jubel. Men onsdag nåede festlighederne altså et helt nyt niveau efter sejren på 2-0 over Portugal.

Folkefesten kommer efter nogle måneder, hvor der har været en helt anden og meget trykket stemning i Georgien.

Landets parlament vedtog i maj en meget omstridt lov, der ifølge kritikere har drejet landet i retning af Rusland i stedet for EU.

I månederne op til vedtagelsen var der heftige demonstrationer især i Tbilisi, hvor op mod 200.000 mennesker flere gange var på gaden samtidig.

Men fodbolden samlede folket på ny.

- Der har været meget intimidering af og angreb på civilsamfundsaktivister og oppositionspolitikere, og det har skabt en meget anspændt stemning. Så det har også medvirket til, at følelserne fik frit spil, siger Anne Toft Sørensen.

- Der har været så meget politisering og splittelse, men i går var de alle samlet. Det var en folkefest uden lige, siger ambassadøren.

Loven betyder, at organisationer, som modtager mere end 20 procent af deres finansiering fra udlandet, skal registreres som organisationer, der "forfølger en udenlandsk magts interesser".

Spillerne på fodboldlandsholdet har op til EM heller ikke kunnet undgå at skulle forholde sig til splittelsen i hjemlandet.

- Landsholdet har også været genstand for splittelsen i samfundet og har været under pres, siger Anne Toft Sørensen.

Spillerne har reageret forskelligt. Den største stjerne, Khvicha Kvaratskhelia, har forsøgt at tage et neutralt standpunkt, mens Budu Zivzivadze har opfordret sine landsmænd til ikke at vende sig mod Rusland.

Siden vedtagelsen af loven er demonstrationerne svundet ind, men til efteråret bliver der måske gang i den igen, når der er parlamentsvalg.

Indtil da nyder georgierne, at deres fodboldhelte viser sig frem på den store scene.

- Jeg er ret sikker på, at georgierne tror på, at de kan vinde det hele, siger Anne Toft Sørensen.

Georgien møder Spanien i ottendedelsfinalen søndag aften.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

29. JUN 2024 • 23:38SPORT
Thomas Delaney: Den er meget tung