FC Midtjylland sigter efter dansk opgradering i Europa

25. SEP 2024 • 15:00SPORT

FC Midtjyllands voksende europæiske ambitioner kan komme Danmarks koefficient til gode på sigt.

Det er med store ambitioner på dansk klubfodbolds vegne, at mesterholdet FC Midtjylland onsdag indtræder i Europa League.

Målet er på sigt at skubbe Danmark ind i top-15 på Uefas koefficientrangliste - og blive liggende der - så Danmark fremover får flere hold med i ligaspillene, og vejen dertil bliver kortere for de danske deltagere.

- Omkring en 12.-plads vil være et drømmescenarie, men vi skal i hvert fald meget gerne være i top-15. Og det kræver som minimum to danske hold i ligaspillene hvert år, men meget gerne tre, siger FCM-træner Thomas Thomasberg.

Lykkes missionen, vil Danmark få fem europæiske pladser mod de nuværende fire, og det vil give to pladser i kvalifikationen til den meget lukrative Champions League.

Aktuelt er Danmark nummer 16 efter lande som Grækenland, Schweiz, Israel, Østrig og Norge. Det kan gøres bedre, erkender FCM's fodbolddirektør, Peter Sand.

- Tabellen lyver ikke, men vores selvforståelse i Danmark er til lidt mere, og vi må sørge for at bevise, at vi har noget at have det i, siger han.

FC København har længe været koefficient-lokomotiv for Danmark i de europæiske turneringer, men ambitionerne er vokset i FC Midtjylland.

- I FCM har vi været gode til at fokusere på os selv, og det vil vi fortsætte med. Men får vi succes og spiller mange europæiske kampe, er sidegevinsten, at det er godt for os alle i dansk fodbold.

- På det område har FCK gjort det glimrende og bidraget med mange koefficientpoint. Men vi har også store ambitioner, og jeg kan ikke se, hvorfor top-15 ikke skulle være muligt - også gerne med lidt luft. Det vil være stort for dansk fodbold, siger Peter Sand.

Skal Danmark i top-15, skal den midtjyske frekvens som minimum holdes, og FCK, som er en del af Conference Leagues ligaspil i efteråret, skal fortsætte sin kurs.

Derudover ser Thomas Thomasberg gode muligheder for, at et tredje hold kan koble sig på toget mod en lunere placering.

- Vi har en fantastisk Superliga. Den er hård og konkurrencedygtig, og der er flere klubber - AGF, Brøndby og FC Nordsjælland især - ud over os selv og FCK, der kan gøre sig håb og have forventninger om, at de også kan klare sig i Europa og hente point til Danmark, siger træneren.

I flere konkurrerende ligaer får de europæiske deltagere et hvil i den mest afgørende periode af kvalifikationen for at optimere muligheden for avancement.

Det er der ikke tradition for i Danmark, og blandt andet derfor har FCM handlet ind, så truppen blev bred nok til et tætpakket program.

Thomas Thomasberg vil ikke tage stilling, om man i Danmark burde gøre som rivalerne.

- Men jeg konstaterer, at vi spillede 13 kampe på 51 dage i løbet af sommeren, og selvfølgelig giver det bedre betingelser, hvis man har mere tid at forberede sig i.

- Vi kan dog også bare sørge for at komme højere på koefficientranglisten, for så træder vi senere ind i kvalifikationen og får på den måde bedre luft, siger FCM-træneren.

FCM spiller onsdag klokken 21 den første af otte kampe i Europa Leagues nye ligaspil med 36 hold, når tyske Hoffenheim gæster Herning.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT