Travle livreddere opfordrer til at være opmærksom på vinden

22. JUL 2024 • 15:18INDLAND/KRIMINAL

I løbet af weekenden har livreddere haft travlt, da vinden har givet badegæsterne udfordringer i vandet.

TrygFonden Kystlivredning opfordrer badegæster og udøvere af vandaktiviteter til at være opmærksomme på pålandsvind og fralandsvind, inden de begiver sig ud i vandet.

Opfordringen kommer, efter at livreddere flere steder i landet havde travlt i weekenden, hvor det varme sommervejr trak mange mennesker til strandene.

- Vi kigger ind i en periode med vind, der kommer relativt kraftigt for årstiden fra alle mulige hjørner, og derfor skal vi have råbt vagt i gevær, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Fralandsvind er en betegnelse for vind, der blæser fra land og ud over havet. Pålandsvind er et udtryk for vind, som blæser fra havet og ind over land.

- Pålandsvind er der, hvor man oplever, at der kommer liv i vandet og større bølger. Det øger strømmen i vandet, og det kan man blive fanget i - de her såkaldte revlehuller. De er globalt set den største årsag til, at folk omkommer i vand, lyder det fra Anders Myrhøj.

Han tilføjer, at TrygFondens kystlivreddere anviser til områder på stranden, hvor der ikke er aktive revlehuller. Derfor er det en god idé at søge ned til de områder, hvor der er livreddere, hvis man vil i vandet, siger Anders Myrhøj.

Denne sommer er TrygFondens kystlivreddere til stede på 34 strande og havnebade rundt omkring i landet.

Mellem 15. og 21. juli har de samlet set gennemført cirka 11.107 indsatser. I to tilfælde var en eller flere personer i livsfare.

317 af indsatserne var førstehjælpsaktioner, hvor badegæster blev behandlet for eksempelvis skader og dehydrering.

Derudover var der 643 forebyggende indsatser. Her har livredderne været ude i vandet for at advare folk.

Desuden var der 10.145 oplysende indsatser, hvor livredderne for eksempel har været i kontakt med badegæster vedrørende de lokale forhold på stranden.

I løbet af uge 29 har livredderne blandt andet haft travlt med at bringe børn i baderinge i land og behandle badegæster for skader.

21. juli måtte livreddere på Gudmindrup Strand i Nordsjælland hjælpe en gruppe unge på paddleboards, efter at de var drevet længere og længere ud med fralandsvinden. Det viste sig, at de unge var påvirkede af alkohol.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT