Sydkoreansk kommission ser brud på rettigheder i adoptionssager
Bortadopterede børn, der blev sendt til lande som Danmark, har fået krænket rettigheder, siger kommission.
Sydkoreas Sandheds- og Forsoningskommission, TRC, konkluderer på et møde natten til onsdag dansk tid, at den sydkoreanske regering har krænket adopteredes grundlæggende menneskerettigheder.Det skriver TRC i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.
TRC har i to år og syv måneder undersøgt sagen på baggrund af en anmodning fra i alt 367 adopterede, som blev sendt til udlandet mellem 1964 og 1999 til 11 forskellige lande, heriblandt Danmark.
- Ved at uddelegere fuld myndighed over adoptionsproceduren til private agenturer uden ordentligt tilsyn svigtede regeringen sin pligt til at beskytte børns rettigheder, lyder det i konklusionen.
Konklusionen bygger på data indsamlet fra blandt andet adoptionsjournalerne, nationale arkiver samt interviews med embedsmænd i regeringen, ansatte i adoptionsbureauer og de adopteredes biologiske familier, lyder det fra TRC.
Mange børns identitet og familieoplysninger gik tabt, blev forfalsket eller opdigtet under adoptionerne, skriver TRC.
- Efter at være blevet sendt til udlandet blev de adopterede efterladt uden passende juridisk beskyttelse, hvilket fratog dem de rettigheder, der er nedfældet i den koreanske forfatning og FN's Børnekonvention, lyder det.
Et stort antal børn udholdt "lange flyrejser fastspændt til flysæder, hvor de ikke modtog ordentlig pleje", lyder det i pressemeddelelsen, hvor et billede fra 1984 af børn i et fly er vedhæftet. Ved siden af står der "På vej hjem fra Korea".
En sag fra 1974 viser ifølge TRC, at et laktoseintolerant barn døde ved ankomsten til Danmark, da det var blevet givet mælk under transporten.
I et andet eksempel fra TRC's undersøgelse lyder det, at et barn rejste til Danmark under et andet barns navn. Det blev adoptivforældrene ikke informeret om.
- Det var først i 2009, da adoptivforældrene og ansøgeren (det adopterede barn, red.) besøgte Sydkorea, at de endelig fik kendskab til denne kendsgerning, lyder det.
Medstifter og leder af organisationen Danish Korean Rights Group (DKRG) Peter Møller skriver i en pressemeddelelse, at resultatet bekræfter DKRG's mistanke.
- Dette må nu tvinge både den sydkoreanske stat, modtagerlandene og adoptionsbureauer til at tage ansvar og genoprette de grove menneskerettighedsbrud og lovbrud, som adopterede har lidt under i årtier, lyder det.
Videre understreger DKRG i pressemeddelelsen, at modtagerlandene "de svigt og ulovligheder, der er sket i Sydkorea, er også sket i modtagerlandene".
I alt 140.000 adoptivbørn er blevet sendt til udlandet fra Sydkorea siden 1950'erne, skriver TRC.
/ritzau/