Styrelse vil have krudtproducent med kendskab til dansk industri

9. OKT 2024 • 12:31INDLAND/KRIMINAL

Onsdag er processen med at finde fremtidens ammunitionsproducent skudt i gang med møde hos FMI.

Der skal inden for en overskuelig årrække igen laves krudt og kugler i Elling i Nordjylland, og tre virksomheder, der har budt ind og på forhånd er fundet kvalificerede til opgaven, har onsdag formelt skudt kampen i gang om at få lov at stå for produktionen.

Danammo, norsk-finske Nammo og AMA Group har onsdag formiddag haft møde med chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) Per Pugholm Olsen.

Pugholm Olsen glæder sig over, at processen officielt er gået i gang og kalder de tre kandidater for kompetente hver og en. Men han peger på, at det er vigtigt, at det bliver en virksomhed med kendskab til Danmark og dansk industri.

- Nogle af virksomhederne er måske meget stærke på de faglige kompetencer, men måske mindre på forandringerne i dansk industri – og omvendt. Jeg håber, vi får det rette mix, når vi skal vælge den endelige vinder, og at vi sikrer faglig kompetence og det, der er helt afgørende, nemlig interaktion med dansk industri, siger Per Pugholm Olsen uden at nævne en favorit.

Danammo og Nammo har budt ind på at producere tungt skyts og ammunition til håndvåben. AMA Group har kun budt ind på at producere ammunition af mindre kaliber, altså til håndvåben.

På området i Elling blev der produceret ammunition indtil 2020, hvor den spanske ejer afviklede produktionen efter år med underskud. Staten har siden overtaget, og regeringen vil have startet den danske ammunitionsproduktion igen.

Onsdag har området været åbnet for pressen. Bygningerne står tomme, fugtige og slidte hen, men der er tegn på, at der engang er blevet produceret krudt her.

Det vidner vejskilte med navne som Håndvåbenvej og Ammunitionsvej om i området, der kan minde om en forladt by.

Per Pugholm Olsen ser store fordele ved arealet, hvor sikkerhedsafstandene til afprøvning af ammunition eksempelvis er gode. Når det gælder de slidte bygninger, må man tage en vurdering af, hvad der skal blive, og hvad der eventuelt skal fornys:

- Og når man kigger på bygningsmassen, kommer vi til sammen med de leverandører, som er i konkurrencen på sværkaliberammunition, at se på, om vi kan genanvende noget af bygningsmassen, eller om der skal moderniseres eller laves nyt, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT