Regioner vil spare på dyre vikarer og selv løse opgaven

25. NOV 2022 • 13:24INDLAND/KRIMINAL

Danske Regioner vil halvere udgiften til eksterne vikarer inden 2025 og i stedet oprette interne vikarkorps.

Landets regioner vil halvere udgifterne til eksterne vikarer på plejeområdet inden 2025.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Ambitionen er, at man i stedet vil have flere medarbejdere til at lægge deres tid i faste stillinger. Enten på hospitalerne eller i interne vikarbureauer i regionerne.

- Vi ønsker grundlæggende, at medarbejdere ønsker at have faste stillinger på sygehusene frem for at søge ud i vikarbureauer. Det har vi meget stort fokus på, siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau (S).

På Danske Regioners bestyrelsesmøde torsdag blev der truffet beslutning om at sænke udgiften til eksterne vikarer til cirka 140 millioner kroner om året.

Det svarer til en halvering i forhold til forbruget i 2021.

Danske Regioners bestyrelse har vedtaget en handleplan med fem anbefalinger, som skal sikre, at man når målet.

Det handler blandt andet om, at der som udgangspunkt skal være et udbud, før man bruger eksterne vikarbureauer.

Det skal give regionerne mere hånd i hanke i forhold til eksterne lønudgifter.

Desuden opfordres regionerne til at lave kontrakter og vilkår for brug af eksterne vikarer på forhånd, så man ikke presses til dyre nødløsninger.

- Det påvirker arbejdsmiljøet negativt, at man kan se kolleger gå over i et vikarbureau og arbejde uden de forpligtelser, som alle andre har på arbejdspladsen.

- Det skal naturligvis løses på en måde, hvor vagtplanerne stadig hænger sammen, og patienterne får den hjælp, de har brug for, siger Anders Kühnau.

De fem regioner opfordres til at oprette interne vikarbureauer. Det skal sikre, at hospitalerne fortsat har adgang til vikarer, når behovet opstår. For eksempel hvis en afdeling er ramt af sygdom blandt personalet.

- Den første og største prioritet er naturligvis, at patienterne får den rette omsorg. Nogle gange er det derfor nødvendigt at anvende vikarer.

- For medarbejdere, der ønsker at tage flere vagter eller blot ønsker mere fleksibilitet i arbejdslivet, skal vi sikre, at det stadig er attraktivt at arbejde i regionernes interne vikarbureauer, siger Anders Kühnau.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU