Over 500 kilo ulovligt fyrværkeri tilbageholdt i 2022

21. NOV 2022 • 14:02INDLAND/KRIMINAL

Med halvanden måned til nytår har Toldstyrelsen allerede tilbageholdt over et halvt ton ulovligt fyrværkeri.

Toldere har i 2022 tilbageholdt 528 kilo ulovligt fyrværkeri.

Det oplyser Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi finder traditionelt mere ulovligt fyrværkeri frem mod nytår, men mængderne er vokset de seneste par år, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund, i pressemeddelelsen.

Toldstyrelsen har siden 2018 oplevet en tredobling i mængden af tilbageholdt fyrværkeri. I 2018 blev der tilbageholdt 321 kilo over hele året, mens det tal i 2021 var steget til 1134 kilo.

- Den store stigning skyldes primært, at vi har øget opmærksomheden og kontrollen fra Toldstyrelsens side, siger Jesper Christiansen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen.

Når 2022 er omme, er forventningen hos Toldstyrelsen, at mængden af tilbageholdt, ulovligt fyrværkeri vil være på samme niveau som i 2021.

Toldstyrelsen oplyser, at en stor del af det ulovlige fyrværkeri kommer fra Østeuropa. Her finder de alt fra kanonslag, batterier og diverse slags knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter.

- Det, der er vigtigst, er, at vi ikke ved, hvordan det er produceret. De overholder formodentlig ikke de almindelige produktsikkerhedsregler. Derfor er det ekstremt farlige produkter, der kommer ind i landet, siger Jesper Christiansen.

I Danmark er det kun muligt at købe fyrværkeri fra den 15. december og frem til 31. december.

Toldstyrelsens anbefaling er derfor klart, at borgerne holder sig til at købe fyrværkeri i de godkendte salgssteder i Danmark.

- Så er man i hvert fald på den sikre side i forhold til, at man har godt og sikkert fyrværkeri mellem sine hænder, siger funktionslederen i Toldstyrelsen.

Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri i Danmark fra den 27. december og frem til og med 1. januar.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU