Nyt artilleri kan formentlig ikke sendes videre til Ukraine

27. JAN 2023 • 13:29INDLAND/KRIMINAL

Danmark har købt artilleri fra israelsk firma, men det kan ifølge styrelse sandsynligvis ikke reeksporteres.

Tidligere i januar meldte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), at Danmark sender et våbensystem til Ukraine, nærmere bestemt 19 Caesar-haubitser.

Fordi Caesar-haubitserne sendes afsted til krigen, bliver der indkøbt nyt artilleri fra Elbit, et israelsk firma. Men Danmark kan formentlig ikke sende det videre til Ukraine, hvis det skulle blive aktuelt.

Sådan lyder vurderingen fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Brigadegeneral og vicechef hos FMI Christian Brejner Ishøj siger, at det jo "grundlæggende er et spørgsmål, man skal stille israelerne".

- Men det kan jeg ikke forestille mig.

- Sådan som tingene er nu, tænker jeg ikke, at det er en mulighed.

Jakob Ellemann-Jensen offentliggjorde under en rejse til Baltikum torsdag indkøbet af de nye Atmos-systemer, efter at et flertal i Folketinget var blevet enige om en hurtig anskaffelse af nye artillerisystemer efter donationen til Ukraine, der kæmper mod Rusland.

Rygterne har svirret i dagevis om indkøbene hos det israelske firma og mødt kritik fra flere fronter, blandt andet om muligheden for at kunne donere dem videre til Ukraine.

Ellemann har dog også sagt, at det ikke er intentionen med indkøbene. Intentionen er, at de skal komme det danske forsvar til gode, sagde han torsdag.

Forventningen er, at Elbit kan levere nok systemer til, at Danmark fortsat kan tilmelde en artillerienhed til Nato fra 2024.

Artilleri er afgørende for, at den stærkt forsinkede 1. brigade kan operere selvstændigt, og Ellemann udtrykte glæde over købet torsdag.

- Hvis vi skal kunne løfte vores opgave, som vi har forpligtet os til i Nato-regi, og hvis vi skal kunne fastholde vores soldater, så skal vi have et hastigt indkøb af artilleri, sagde forsvarsministeren.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU