Ny aftale skal gøre Danmark til større spiller i rummet
Danmark skriver onsdag under på international aftale om god opførsel i rummet. Forsker er meget tilfreds.
En række regler skal danne bunden for et godt samarbejde i rummet, og fra onsdag er Danmark inde i varmen.Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) underskrev onsdag sammen med den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, de såkaldte Artemis-aftaler.
Aftalerne er en række principper, som skal danne rammen for, hvordan og med hvilke formål verdens lande skal gebærde sig i rummet.
- Vi har besluttet os for, at Danmark skal spille en meget større rolle internationalt, når det kommer til rumaktivitet, siger Christina Egelund.
Hun kalder aftalen "enormt vigtig for Danmark og dansk rumindustri".
Ifølge ministeren giver Artemis-aftalerne adgang til et netværk, hvor nye teknologier udvikles.
- Det er en muligheden for dansk rumindustri for at byde ind og påvirke nye teknologier. Det er en døråbner for først og fremmest dansk videnskab, siger hun.
Aftalen falder også i god jord i forskermiljøer.
- Vi, der arbejder med rumfart, synes, at det er en rigtig god idé, at vi får skrevet under på aftalen, siger John Leif Jørgensen, professor ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Ifølge professoren er de ting, der i øjeblikket kræver opmærksomhed, at rydde op efter rumskrot og at sørge for, at det ikke falder ned på jorden og gør skade.
- Der er virkelig meget trafik deroppe lige nu, og rumskrottet bliver stadig mere, siger han.
Han peger på, at det særligt er kinesiske raketter, der har problemer med, at de ikke når at brænde op i atmosfæren, og derfor potentielt kan være til fare, når de igen falder ned mod jorden.
Kina har ikke skrevet under på aftalerne.
Aftalerne blev udformet af det amerikanske rumfartsselskab, Nasa, og den amerikanske regering i 2020.
Danmark bliver det 48. land, der skriver under på aftalerne. Nabolande såsom Sverige og Tyskland har allerede skrevet under.
Aftalerne indebærer ud over oprydningen af rumskrot, at landene skal hjælpe hinanden i nødsituationer, dele data og gøre brug af rummets ressourcer på bæredygtig vis.
/ritzau/