Kraftig menstruation er mulig bivirkning efter coronavaccination

9. DEC 2022 • 16:08INDLAND/KRIMINAL

Risiko for kraftig menstruationsblødning opvejes ifølge Lægemiddelstyrelsen af fordelene ved vaccination.

Kraftige menstruationsblødninger er en mulig bivirkning ved to coronavacciner.

Det skriver TV 2 på baggrund af en offentliggjort sikkerhedsopdatering på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Opdateringen bygger på en anbefaling fra EU's bivirkningskomité (PRAC).

Anbefalingen kommer, efter eksperterne har gennemgået tilgængelige data om indberettede tilfælde efter vaccination med vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

De to er de mest udbredte vacciner mod covid-19 herhjemme.

- Sammen med lægemiddelmyndigheder i resten af EU har Lægemiddelstyrelsen løbende bidraget til PRAC's vurdering, og derfor er det tilfredsstillende, at PRAC nu er nået frem til en konklusion, siger Line Michan, chef for Lægemiddelstyrelsens enhed for lægemiddelovervågning, til styrelsens hjemmeside.

Risikoen for kraftige blødninger opvejes ifølge enhedschefen af fordelene.

- Allervigtigst er det dog, at fordelene ved covid-19-vaccinerne fortsat langt overstiger risikoen for alvorlige eller varige bivirkninger for både kvinder og mænd, siger Line Michan.

Lægemiddelstyrelsen har ifølge TV 2 modtaget 979 indberetninger om kraftig menstruation efter vaccination med vaccinerne fra enten Pfizer eller Moderna i perioden fra december 2020 til nu.

Både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tidligere undersøgt indberetningerne. Men man har ikke tidligere fundet tegn på en sammenhæng mellem vacciner og menstruationsforstyrrelser.

Eksperterne i EU's bivirkningskomité ser dog ingen sammenhæng mellem vaccination og udebleven menstruation.

Der er heller ikke data, der tyder på, at menstruationsforstyrrelser i forbindelse med vaccination mod covid-19 påvirker fertilitet eller graviditetsforløb, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Med den nye vaccinestrategi mod covid-19 er det kun danskere på 50 år og derover, der får tilbudt vaccinen. De fleste kvinder kommer typisk i overgangsalderen, når de mellem 45 og 55 år.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU