Hormon kan måske fjerne bivirkning ved populær vægttabsmedicin

10. JUL 2024 • 12:48INDLAND/KRIMINAL

Forskere fra Københavns Universitet ser på mulighederne for at forbedre eksempelvis Novos Wegovy.

Forskere fra Københavns Universitet undersøger muligheden for at forbedre medicin mod overvægt - eksempelvis det populære middel Wegovy fra danske Novo Nordisk.

Det skriver universitetets sundhedsvidenskabelige fakultet i en pressemeddelelse.

Wegovy er baseret på hormonet GLP-1, der regulerer insulinniveauet, når vi spiser.

Søsterhormonet GIP har vist sig at rumme samme egenskaber og kan muligvis også have en indvirkning på hjernens kvalmecenter.

Netop kvalme er en velkendt bivirkning ved Wegovy.

Ifølge professor Mette Rosenkilde kan man forestille sig, at medicin, som kombinerer GLP-1 og GIP kan give en "meget effektiv vægttabseffekt, men samtidig undgå medicinens kvalmebivirkning".

Mette Rosenkilde mener, at der er et "uudnyttet potentiale i at forstå, hvordan GIP-receptoren fungerer i kroppen, og hvordan det kan udnyttes i udvikling af ny medicin".

- Og med vores studie er vi et skridt tættere på det, siger hun.

Studiet er et såkaldt grundforskningsstudie, der blandt andet er baseret på studier af mus og på data fra over 500.000 mennesker.

Omkring 10.000 er danskere, der har været med i et nationalt forskningsprojekt, og resten er fra den britiske database UK Biobank.

- Et af perspektiverne er at gøre GLP-1-baserede lægemidler endnu bedre end i dag, uddyber Mette Rosenkilde over for Ritzau.

Den kvalmedæmpende effekt af GIP er dog indtil videre kun påvist hos mus.

- Det kan også være, at den samme effekt gælder hos mennesker. Det er vores hypotese, men det er endnu ikke vist, siger hun.

Op mod 120.000 danskere har ifølge Sundhedsdatastyrelsen indløst recept på lægemidlet Wegovy, siden det blev lanceret i 2022.

Sygeforsikringen Danmark stoppede 1. januar 2024 med at give tilskud til vægttabsmedicin. Dermed skal sygeforsikringens medlemmer selv betale den fulde pris for Wegovy.

Det førte til, at salget af vægttabsmedicinen ved årsskiftet faldt, skrev Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelelse.

I januar faldt antallet af Wegovy-penne således 35 procent sammenlignet med december.

Offentligt tilskud til Wegovy bliver udelukkende givet som enkelttilskud i særlige tilfælde til udvalgte patienter, der har en alvorlig og livstruende følgesygdom til deres overvægt.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

22. JUL 2024 • 21:24INDLAND/KRIMINAL
Telegram annulleret

SENESTE RITZAU