Forskere vil bruge lysstråler til at opdage kræft på få sekunder
En simpel lysstråle kan ifølge professor bruges til at afsløre tidlige stadier af kræft i menneskevæv.
Et forskerhold undersøger muligheden for at bruge lysstråler til at opdage sygdomme som kræft og Alzheimers.Det skriver Syddansk Universitet (SDU) i en pressemeddelelse.
- Vi arbejder på, at en simpel lysstråle kan afsløre kræft, før sygdommen når at sprede sig, siger professor Sergey I. Bozhevolnyi, der er leder af Center for Nano Optik på SDU.
Fordelen er ifølge professoren, at brug af lysstråler hurtigere vil kunne opdage sygdomme end nuværende teknologier.
- Ikke flere uger med ventetid på, at en biopsi bliver analyseret i et laboratorium. Tværtimod vil læger kunne få et svar på få sekunder, siger han i meddelelsen.
Udgangspunktet er, at lys spredes og absorberes på unikke måder, når det gennembryder biologisk væv.
Kræftceller ændrer vævets optiske egenskaber, og det betyder, at de reflekterer og polariserer lys anderledes end raske celler.
- Vi måler lysets spredning og polarisation i syv dimensioner.
- Det lyder komplekst, men i praksis betyder det, at vi kan opfange ekstremt små ændringer i væv, som kan indikere tidlige stadier af sygdomme, siger Sergey I. Bozhevolnyi.
I dag tager det fra dage til uger at få svar på en kræftbiopsi. Men ved hjælp af lysstråler kan resultatet ifølge professoren være klar på få sekunder.
En vævsprøve fra patienten placeres i en enhed, hvor lyset sendes igennem og analyseres ved hjælp af kunstig intelligens.
- Det vil kunne betyde, at en praktiserende læge eller en sygeplejerske kan stille en præcis diagnose uden at sende prøver til et laboratorium, siger Bozhevolnyi.
Den russisk-danske forsker, der har arbejdet med lys og nanoteknologi i over tre årtier, er leder af forskningsprojektet.
Udover danske forskere deltager også kolleger fra Norge, Finland og Storbritannien.
Projektet har ifølge meddelelsen opnået millionstøtte fra EU's Pathfinder-program.
/ritzau/