Forskere ser tegn på mytologisk katastrofe i 1500 år gammelt egetræ

19. SEP 2024 • 05:30INDLAND/KRIMINAL

Danmark blev påvirket af voldsomt naturfænomen i 500-tallet, der gjorde solen bleg og hæmmede egetræers vækst.

Myten fra den nordiske mytologi om en tre år lang vinter uden somre - også kaldet fimbulvinter - kan have rod i virkeligheden.

Et nyt forskningsstudie fra Nationalmuseet viser, at Danmark blev ramt af et usædvanligt voldsomt naturfænomen for 1500 år siden.

Forskerne har undersøgt 104 stykker egetræ fra 500-tallet, der alle viser en usædvanlig vækst i årene fra 539 til 541.

- Vi kan se på årringene i træet, at der har været en meget voldsom klimabegivenhed i år 539, hvor vækstforholdene virkelig bliver dårlige, fordi det bliver meget koldere, siger seniorforsker Morten Fischer Mortensen.

En serie af vulkanudbrud i både Mellemamerika og Island indhyllede store dele af kloden i aske og svovlgasser netop på den tid.

Skriftlige kilder fra både Middelhavsområdet og fra Kina beretter om en usædvanlig bleg sol og korn på marken, der aldrig modnede.

Men nu har forskere for første gang påvist, at fænomenet også kunne registreres herhjemme.

- Vi ved, at store dele af kloden var påvirket af den her begivenhed. Men vi har aldrig kunnet påvise, at man også var det i Danmark.

- Nu har vi for første gang de håndgribelige beviser for, at det virkelig også har været slemt her, siger Morten Fischer Mortensen.

Landet var dengang befolket af bønder, og den tre år lange periode med mørke og kulde har med stor sandsynlighed haft katastrofale konsekvenser.

- På det tidspunkt er vi 100 procent selvforsynende bønder. Det har jo været skrækkeligt, at kornet stod på marken uden at vokse og modne.

- Vi ser også områder og bebyggelser, der bliver forladt i den periode, og områder, hvor skov breder sig ud over marker.

- Man kan sagtens forestille sig, at der er rigtig mange, der ikke har klaret sig igennem katastrofen, siger Morten Fischer Mortensen.

Hændelserne kan ifølge seniorforskeren have fået folk til at ofre det dyrebareste, de havde, for at formilde guderne.

- Der er mange af de store guldfund som guldhornene og Vindelevskatten, der hører til i den periode, og som kan tolkes som et forsøg på at mildne guderne, siger Morten Fischer Mortensen.

Det er nærliggende at antage, at fortællingen om den tre år lange periode uden somre - fimbulvinteren - stammer netop fra den tid, mener han.

- Der er myten om ragnarok, altså Jordens undergang, i nordisk mytologi. Den starter med ulve, der æder solen, og så starter en tre år lang vinter uden sommer.

- Man kan godt forestille sig, det er fri fantasi, men nu har vi en begivenhed med et ret stort match.

- Det kan være, at myten er en genfortælling af en frygtelig oplevelse, ens forfædre har haft, og som er blevet genfortalt fra generation til generation, siger Morten Fischer Mortensen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet "Journal of Archaeological Science Reports".

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT