Forsinket opstart af Tyra-felt giver lavere olie- og gasproduktion
Styrelse forventer, at produktion af olie og gas bliver lavere end tidligere ventet efter sen opstart af Tyra.
Energistyrelsen forventer, at der vil blive produceret mindre olie og gas i Danmark i år sammenlignet med forventningen i 2023.Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
Nu lyder forventningen, at der i 2024 vil blive produceret 4,2 millioner kubikmeter olie, hvilket svarer til cirka 23.000 tønder. Det er en nedskrivning på 20 procent i forhold til forventningerne i 2023.
Også gasproduktionen ses nu at lande lavere end tidligere forventet.
Hvor Energistyrelsen i 2023 forventede, at der ville blive produceret 2,7 milliarder normalkubikmeter i 2024, lyder forventningen nu på 1,2 milliarder normalkubikmeter. Det svarer til et fald i den ventede produktion på 55 procent.
Årsagen til den lavere produkter er, at der har været en senere opstart af Tyra-feltet end ventet.
Tyra-feltet er et olie- og gasfelt, som ligger i Nordsøen cirka 225 kilometer vest for Esbjerg.
I 2019 blev det besluttet at tage det oprindelige Tyra fra 1984 ud af drift, fordi boreplatformene var sunket så meget, at der kunne opstå skader ved høj søgang.
Siden har det undergået en ombygning, og det nye Tyra 2-anlæg blev taget i drift i foråret. Efterfølgende har tekniske problemer dog betydet, at der ikke kunne igangsættes fuld drift.
Det er energiselskabet TotalEnergies, der står for driften af feltet.
I maj lød det, at TotalEnergies forventer, at produktionen kan nå op på fuld kapacitet i fjerde kvartal i år.
Energistyrelsen har desuden opskrevet den forventede gasproduktion frem til 2028 med tre procent i forhold til den seneste femårsprognose.
Det forventes, at den årlige produktion af olie topper i 2030 med en årlig produktion så 6,0 millioner kubikmeter. Herefter forventes det, at olieproduktionen vil falde gradvist.
Gasproduktionen forventes at toppe i 2025 med en årlig produktion på 3,2 milliarder normalkubikmeter. Herefter forventer Energistyrelsen at produktionen holder sig nogenlunde konstant frem til 2031, hvorfra den vil falde gradvist.
/ritzau/