Færre ræve og mårhunde giver fuglerekord i vestjysk reservat
Siden 2018 er der sat ind mod rovdyr i Tipperne i Vestjylland, og det har vendt flere års nedgang for fuglene.
2024 bliver et rekordår for ynglefugle ved fuglereservatet Tipperne i Vestjylland.Det skriver DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Fremgangen gælder både truede og mere almindelige fuglearter og skyldes, at det er lykkedes at begrænse ræve og mårhunde i området.
Det betyder, at svindet i æg fra rederne og af unger har været lavt.
65 procent af yngleparrene af engfugle er i år blevet registreret med unger. Det er den højeste andel, der er målt på Tipperne, siden man begyndte at overvåge fuglenes ynglesucces.
- Det markerer et særdeles positivt vendepunkt for fuglebestandene i området, hvor både truede arter og mere almindelige engfugle har haft en bemærkelsesværdig ynglesucces, skriver DCE.
Tipperne er en halvø, der ligger i sydenden af Ringkøbing Fjord. Området er kendetegnet ved vidtstrakte enge omgivet af lavvandede vige i fjorden.
Det giver optimale forhold for flere arter af vadefugle og engfugle.
Engfugle har ellers generelt oplevet en nedgang over en lang årrække.
Siden 2018 har jægere sat ind over for bestanden af ræve og mårhunde i området.
Det har ifølge DCE haft en "klar positiv effekt". Der har blandt andet været fremgang for vibe, stor kobbersneppe, rødben, brushane og klyde.
For engfugle er Tipperne ifølge DCE et af de vigtigste områder. Tipperne er også vigtig for rastende vandfugle, der kommer på træk forår og efterår, skriver DCE.
Selv om der er fremgang for ynglefugle i Tipperne, har fuglene det generelt svært i disse år.
11 fuglearter er forsvundet fra den danske natur, og yderligere 84 arter er truet, skriver Danmarks Naturfredningsforening på sin hjemmeside.
Det skyldes ifølge organisationen først og fremmest, at mange af fuglenes levesteder i den danske natur er forsvundet.
/ritzau/