Færre it-studerende kan ramme danske virksomheders pengepung

26. JUL 2024 • 11:40INDLAND/KRIMINAL

Lidt færre er optaget på en it-uddannelse i år. Dansk Industri vurderer, at det kan blive et stigende problem.

Selv om lidt flere studerende har søgt om optagelse på en it-uddannelse, er færre kommet ind i år sammenlignet med sidste år.

Det skriver DR på baggrund af tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I år er der blevet optaget 6881 studerende på landets it-uddannelser, ud af de 8867 der har søgt. I 2023 blev der optaget 6951 studerende.

Det svarer til et fald i antallet af optagede på cirka en procent.

Og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis virksomhederne ikke kan få fat i de it-kompetencer, som de efterspørger.

Det vil nemlig betyde, at danske virksomheder står dårligere i den internationale konkurrence, påpeger Mikkel Haarder, som er underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri.

- Digitalisering bliver en af de centrale vækstfaktorer i erhvervslivet i de kommende år. Det er også centralt i den grønne omstilling. Så hvis ikke vi har kompetencerne, sakker vi bagud i forhold til de lande, vi konkurrerer med. Vi bliver fattigere af det, siger han.

Mikkel Haarder peger på, at årsagen til det faldende optag i nogle tilfælde skal findes i den geografiske udflytning af uddannelsespladser, der blev vedtaget i 2022.

Der viser sig da også en geografisk skævhed i optaget i år. På IT-Universitetet i København er alle pladser optaget, og universitetet må ifølge DR afvise studerende på tre ud af fire uddannelser. Omvendt er der ledige pladser på it-uddannelser i eksempelvis Nordjylland.

Allerede næste år vil det stå endnu værre til, når det kommer til antallet af it-studerende, mener Mikkel Haarder. Her vil den såkaldte sektordimensionering nemlig træde i kraft, hvor der skæres i universiteternes optag.

- Lige nu er udsigten, at vi kun får færre på det her område, hvis der ikke er nogen, der gør noget, siger han.

- Jeg synes, det er helt tåbeligt, hvis ikke vi lukker den kø af unge mennesker ind, der er foran nogle af it- og ingeniøruddannelserne, når erhvervslivet har behovet, lyder det videre.

Allerede nu har erhvervslivet udfordringer med at få fat i de it-medarbejdere, de har brug for.

I en rapport fra 2021 lavet af Iris Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen Ida fremgår det, at der i 2021 manglede 7600 it-uddannede.

Det anslås, at manglen kun kommer til at vokse frem mod 2030, hvor det forventes, at der vil være en overefterspørgsel på godt 22.000. Manglen gælder ifølge rapporten både personer med en kort, mellemlang og lang videregående it-uddannelse.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT