Elpriserne går på sommertid fra 1. april
Den 1. april overgår elnetselskaber fra vinter- til sommertariffer, og det betyder en lavere elregning.
Prisen for at få transporteret strøm ud i stikkontakterne falder fra den 1. april.For 800.000 jyske elforbrugere er der udsigt til, at priserne på visse tidspunkter af døgnet bliver mere end halveret.
Det fortæller den administrerende direktør for elnetselskabet N1, Lise Bering.
- Tariffen er en måde at betale for transport af strøm på. Og vi bruger rigtig meget strøm om vinteren, når vi er indenfor, og det er koldt. Derfor er tariffen højest på det tidspunkt. Nu går vi sommeren i møde, og derfor falder strømforbruget og tariffen også, siger Lise Bering.
Det betyder altså en lavere regning for elforbrugere.
- Det betyder, at der er penge at spare og udsigt til en lavere regning. For N1's kunder er der udsigt til en lavere regning, fordi prisen på at få transporteret strøm ud i stikkontakten halveres i døgnets dyreste timer, som er mellem klokken 17.00 og 21.00.
Tarifferne er inddelt ud fra tre tidszoner, der indikerer forskellighed i belastningsniveauet på elnettet.
Det fremgår af N1's hjemmeside, at der er tale om lav belastning fra midnat til klokken 06.00, hvor prisen ikke ændrer sig den 1. april.
Høj belastning gælder fra klokken 06.00 til 17.00 og fra klokken 21.00 til midnat, hvor prisen går fra 32,50 øre per kilowatt-time til 16,25 øre per kilowatt-time.
Spidsbelastning er mellemperioden fra klokken 17.00 til 21.00, hvor prisen ændres fra 97,51 øre per kilowatt-time til 42,25 øre per kilowatt-time.
Lise Bering fortæller, at der også er penge at spare, hvis man undgår at bruge strøm i timerne under spidsbelastningen.
- Vi har en tarifmodel, der består af tre tidszoner på døgnet, og den billigste er mellem midnat og klokken 06.00 om morgenen. Så hvis man kan flytte sit forbrug til om natten, er der penge at spare, siger Lise Bering.
Der er nogle bestemte apparater, som kræver ekstra meget strøm, og hvor det derfor kan betale sig at sætte dem i gang i de timer, der ikke ligger i tidsrummet fra klokken 17.00 til 21.00.
- Opladning af elbil, vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine er nogle af de maskiner, der bruger meget strøm, og hvor det kan være godt at flytte det forbrug til hen over natten, siger hun.
Ud over at man kan spare penge på sin elregning, kan man også bidrage til grønnere omstilling, hvis man forbruger strøm uden for de travleste timer.
- Der er rigtig meget grøn omstilling i, hvordan vi som privatforbrugere udnytter elnettet og bruger vores strøm. Vi skal udbygge til maksimal belastning. Lidt ligesom på en motorvej skal vi udbygge til, at bilerne kan køre, og der er plads på vejen. Og hvis der er meget belastning mellem 17.00 og 21.00, skal vi udbygge elnettet til at håndtere den belastning, siger Lise Bering og tilføjer:
- Så hvis vi kan lykkes med at flytte den belastning væk fra klokken 17.00 til 21.00, behøver vi ikke bygge så meget elnet, og så sparer forbrugerne penge, og det betyder også mere grøn omstilling.
Hun tilføjer, at elselskabet N1 sidste år introducerede en ny tarifmodel, som de kan se virkning på.
Selv om de oplevede et rekordhøjt elforbrug og en stigning på seks procent, så kunne de samtidig se, at det langtfra var samme stigningsprocent i tidsrummet mellem 17.00 og 21.00.
Det betyder, at forbrugerne på trods af et højere elforbrug har flyttet deres forbrug hen på andre tidspunkter af døgnet. Og det er ifølge Lise Bering godt for både forbrugerens pengepung og for elnettet.
/ritzau/