Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

27. MAR 2024 • 18:26INDLAND/KRIMINAL

Geopark Det Sydfynske Øhav er blevet udpeget som Unesco Global Geopark efter et bestyrelsesmøde i Paris.

Geopark Det Sydfynske Øhav er onsdag blevet udnævnt til Unesco Global Geopark.

Det skriver geoparken i en pressemeddelelse.

Det er FN-organisationen for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation, Unesco, der har udnævnt geoparken til listen.

Unesco Global Geopark-listen består af geoparker med særlig betydning for forståelsen af den verden, vi lever i, står det i pressemeddelelsen.

En geopark er et geografisk område med særlig geologisk betydning og en stærk kulturarv.

Efter et bestyrelsesmøde i Paris står det klart, at Geopark Det Sydfynske Øhav lever op til det listens kriterier og bliver en del af den.

Geoparken Det Sydfynske Øhav strækker sig over et areal af vand og land på tværs af Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommune.

I geoparken finder man blandt andet randmorænen De Sydfynske Alper. Den består af høje bakker, der blev dannet ved randen af istidens gletsjere for cirka 11.700 år siden.

Derudover indeholder parken Det Sydfynske Øhav, som er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber med 55 øer og holme, samt Danmarks største sten på land, Damestenen.

Det er alle ting, som gør geoparken unik, og giver den pladsen på listen, siger formand for den danske Unesco-nationalkommission Elsebeth Gerner Nielsen i pressemeddelelsen.

- Når Det Sydfynske Øhav klarer sig igennem nåleøjet, betyder det, at området kan gøre os klogere på både fortiden og fremtiden. Det er helt unikt og et eksempel på, hvordan man skaber bæredygtig udvikling, siger hun.

Unesco Global Geopark-listen består nu af 213 geoparker på verdensplan fordelt på 48 lande.

Geopark Det Sydfynske Øhav bliver den tredje danske geopark på listen. De to andre er Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland.

Rasmus Elmquist Casper, som er sekretariatsleder hos Geopark Det Sydfynske Øhav, siger, at geoparken i løbet af de sidste fem år har arbejdet på at blive udnævnt til Unesco-listen.

- Det er en kæmpe dag for os i dag. Det betyder, at hele området nu har fået et af de rigtig tunge kvalitetsstempler fra Unesco. Det kommer til at have en væsentlig betydning for turismen og måden, vi vil udvikle området på.

Sekretariatslederen tilføjer, at Geopark Det Sydfynske Øhav i samarbejde med blandt andet virksomheder og institutioner vil kigge på innovative produkter og nye tilgange til at løse nogle af udfordringerne i området.

Blandt udfordringerne er iltsvind og andre konsekvenser af miljøforandringer.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU