Den danske energisektor anbefales at ruste sig bedre mod trusler

12. JUN 2024 • 15:57INDLAND/KRIMINAL

Det er vigtigt at passe på energiinfrastruktur, og hævet beredskab er en naturlig reaktion, siger minister.

Energistyrelsen beder Energinet om at hæve sektorberedskabet for energisektoren fra grøn til gul.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Grøn betyder lav trussel, mens gul betyder middel trussel.

Gul afspejler, at der er aktører, som har kapacitet og intention om angreb eller anden skadelig aktivitet. Men der er ikke indikation på planlægning af konkrete angreb.

I en normal situation vil niveauet være hvid. Dernæst eskalerer trinnene til grøn, gul, orange og til sidst rød, som indikerer meget høj trussel.

Et øget sektorberedskabsniveau er et signal til virksomhederne i el- og gassektoren om, at de skal udvise øget opmærksomhed.

Energinet er et statsligt transmissionsselskab. De koordinerer el- og gassektorens beredskab både før, under og efter en krisesituation.

Energistyrelsen anbefaler også, at der iværksættes "konkrete beredskabsforanstaltninger".

Det kan være, at kravene til adgang til el- og gasanlæg justeres op eller ned. Også graden af overvågning kan skrues op.

Men de konkrete tiltag varierer fra anlæg til anlæg, og af sikkerhedsårsager kommunikeres de ikke offentligt, skriver Energistyrelsen.

Anbefalingen fra styrelsen kommer, efter at myndighederne for nylig hævede trusselsniveauet for destruktive cyberangreb.

På et pressemøde med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) 4. juni blev truslen for destruktive angreb hævet fra lav til middel.

Også Thomas Flarup, der er chef for Center for Cybersikkerhed, deltog. Han påpegede, at den form for angreb er "designet til at lave ravage".

Derfor kan angreb have "uhåndgribelige og alvorlige konsekvenser", sagde Flarup.

De opdaterede trusselsvurderinger sætter "den ekstra streg under", hvor vigtigt det er at passe godt på energiinfrastruktur. Det siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i en skriftlig kommentar efter anbefalingen fra Energistyrelsen.

- Så at hæve beredskabet i el- og gassektorerne til gult er en naturlig reaktion, lyder det.

Også i maj advarede Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om, at truslen for hybride angreb og cyberangreb er steget.

Ministeren peger på, at der er sendt en ny lov om styrket beredskab i energisektoren i høring. Med ministerens ord styrker loven den danske energisektor mod angreb udefra.

- Flere sektorer skal omfattes og kravene til virksomhederne skærpes både teknisk og fysisk, lyder det skriftligt fra Lars Aagaard.

Sektorberedskabet må ikke forveksles med EU's kriseniveauer i relation til gasområdet, som går fra "early warning" til "emergency".

Sektorberedskabet har derfor heller ikke noget med den generelle forsyningssituation at gøre, understreger styrelsen. Den er i øjeblikket stabil på tværs af energikilder.

I sidste uge sænkede Energistyrelsen kriseniveauet for gassektoren efter to år med "early warning".

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig