Datatilsynet godkender aftale om Chromebooks

29. JUL 2024 • 12:19INDLAND/KRIMINAL

Folkeskoleelever kan fortsat bruge Chromebooks, efter Datatilsynet har godkendt kommuners aftale med Google.

Datatilsynet har godkendt en aftale, som Kommunernes Landsforening har indgået med Google, om, at kommunerne fra 1. august ikke længere videregiver personoplysninger, som der ikke er hjemmel til i dansk lovgivning, til Google.

Det skriver Folkeskolen.dk på baggrund af en pressemeddelelse fra Datatilsynet.

Aftalen betyder, at elever i folkeskolen efter sommerferien fortsat kan bruge Chromebooks i undervisningen.

- Den problemstilling, der gik på, at nogle af børnenes oplysninger er blevet videregivet uden et lovligt grundlag, er nu løst, og dermed er det vores vurdering, at kommunerne opfylder påbuddet. Når det er sagt, er der dog stadig nogle udeståender i sagen, siger Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, i en pressemeddelelse ifølge Folkeskolen.dk.

I januar 2024 gav Datatilsynet 53 kommuner påbud mod at anvende Googles Chromebooks og skoleværktøjer, da computerens behandling af data ikke var i overensstemmelse med dansk lovgivning.

En Chromebook er en bærbar computer, der kører på styresystemet ChromeOS, som er udviklet af Google.

Man kan ikke installere almindelige programmer på en Chromebook. I stedet kan man hente apps og bruge internettet.

Det gør kravene til hukommelse og lagerplads mindre, og derfor er Chromebooks typisk billigere end almindelige computere.

Datatilsynet blev opmærksom på sagen i 2019, da en far klagede over, at man kunne se hans otteårige søns navn og skole på platformen YouTube.

Selv om den konkrete sag nu er løst, er der fortsat brug for tiltag, der skaber rammer om det offentliges brug af digitale redskaber, lyder det fra KL i en pressemeddelelse i juni.

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet oplyste i juni, at det har igangsat et arbejde med at finde løsninger på den bredere problemstilling, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Datatilsynet skriver i pressemeddelelsen, at tilsynet har anmodet Det Europæiske Databeskyttelsesråd om en udtalelse, der blandt andet skal klarlægge den dataansvarliges dokumentationsforpligtelse for databehandlerens brug af underdatabehandlere.

Ifølge Datatilsynet vil det foretage en endelig vurdering af underdatabehandlerkæden ved kommunernes brug af Googles produkter.

Det betyder, at Datatilsynet først kan foretage en endelig vurdering af kommunernes brug af Googles produkter, når der er svar fra Det Europæiske Databeskyttelsesråd.

Tidshorisonten for denne vurdering oplyses ikke.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

29. OKT 2024 • 15:29INDLAND/KRIMINAL
Ulf Pilgaard er død

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT