Brancheforening vil gøre reparation af hvidevarer skattefrit

9. DEC 2022 • 13:49INDLAND/KRIMINAL

Tre af fire er klar på reparere eksempelvis hvidevarer, hvis det koster under 1000 kroner, viser undersøgelse.

Det skal bedre kunne betale sig at reparere vaskemaskinen, tørretumbleren eller anden elektronik. Og derfor skal det være muligt at trække udgifterne fra i skat.

Det mener Applia, der er brancheorganisation for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater.

Ifølge Henrik Egede, der er direktør i Applia, er det en god idé, at forbrugerne kan trække reparationer fra i skat, fordi mange forbrugere faktisk gerne vil reparere deres hvidevarer.

- Minimum hver fjerde danske forbruger vil rigtig gerne reparere hvidevarer, når de går i stykker.

- Men vi ved også, at de fleste kvier sig ved at betale mere end 1000 kroner for en reparation, siger han.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Applia viser, at kun hver fjerde er klar på at betale mere end 1000 kroner for en reparation. Mens tre ud af fire er klar på at få repareret deres elektronik, hvis det koster under 1000 kroner.

Det er ikke alle produkter, der er egnet til genbrug, fortæller Henrik Egede. Det er noget, der skal tages stilling til produkt for produkt, hvad der kan betale sig.

- Men vi ved, at der nogle gange bliver kasseret hvidevarer, der godt kunne have haft ekstra liv. Og der arbejder vi på forskellige måder med både reparation og genbrug.

- Forbrugerne skal købe det, de gerne vil. Det kan være nyt, brugt eller repareret. Vi er interesseret i, at hvidevarer og den slags køkkenprodukter bliver set som varige forbrugsgoder og ikke som "brug og smid væk"-produkter, siger han.

Forbrugerrådet Tænk er "helt på linje" med Applias forslag. Det fortæller chefkonsulent Vagn Jelsøe. Der er nemlig en stor samfundsmæssig interesse i at få produkter til at holde længere.

Også i EU er der stor interesse for reparationer af vores produkter, det kan blandt andet ses i Handlingsplan for Cirkulær Økonomi, fortæller han.

- En af de ting, man kan gøre, for at folk reparerer deres ting, i stedet for bare at købe noget nyt, når ting går i stykker, det er at gøre det billigere at reparere.

- Vi ved, at når man spørger folk, hvorfor de køber noget nyt i stedet for at reparere det, så er det, fordi det er for dyrt, siger han.

Forbrugerrådet Tænks norske søsterorganisation, Forbrukerrådet, har i en undersøgelse tidligere vist, at en prissænkning på reparation af især hvidevarer vil have "en mærkbar effekt".

Metoden til at gøre det, kunne være den samme som den, der blev brugt ved håndværker- og servicefradragene, fortæller Vagn Jelsøe.

Og i forhold til klimabelastning kan det stort set altid betale sig at reparere produkter.

- Hvis vi kigger på det med klima- og ressourcebriller, så vil jeg sige, at jo længere tid, vi overhovedet kan få et produkt til at leve, ved at blive ved med at reparere det, jo bedre.

- Der er stort set ingen udløbsdato, siger han.

Ud over et reparationsfradrag ser Forbrugerrådet Tænk også gerne, at man forlænger reklamationsretten. For større husholdningsapparater har organisationen foreslået, at det kunne være seks år.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU