Utålmodig chef for landbruget om grøn trepart: Vi er klar
Søren Søndergaard hæfter sig ved, at Landbrug & Fødevarer har sat store aftryk på aftalen om en grøn trepart.
Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer, ser med glæde på den politiske aftale om en grøn trepart, der er landet mandag.Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der i store træk ligger op ad den aftale, som Landbrug & Fødevarer selv var med til at indgå med SVM-regeringen i juni.
- Vi havde allerede aftalt en CO2-afgift, som man skulle kunne investere sig ud af som landmand.
- Nu er der så også lagt rammer for vandmiljøindsatsen, hvor vi skal nå vores mål med arealomlægning i stedet for mere bureaukratisk regulering ude på markerne. Det er vi tilfredse med, siger Søren Søndergaard.
Aftalen skal hjælpe til at sænke den danske CO2-udledning og forbedre vandkvaliteten i de indre farvande. Det kan efter formandens mening kun gå for langsomt.
- Vi har travlt. Der er gået næsten et halvt år med at diskutere det her, siden vi indgik trepartsaftalen før sommerferien, så vi er frygtelig utålmodige.
- Mine lokale formænd står klar i startboksene og vil rigtig gerne i gang, så jo før, jo bedre. Og så må vi jo skynde os lidt alle sammen, så vi også når i mål med de her målsætninger, siger Søren Søndergaard.
Han tror heller ikke, at det bliver et problem at nå de opsatte mål.
- Lokalforeningerne sidder klar med lister med tusindvis af hektarer, hvor landmændene har meldt ind, at de gerne vil deltage i de her arealomlægningsprojekter.
- Men indtil nu har der jo ikke rigtig været nogen ordninger eller penge til at drive det her i en hastighed, som vi har brug for. Det tror jeg på, at der kommer med den her aftale, siger han.
Fra 2030 skal landbruget i Danmark som noget nyt betale en afgift for hvert ton udledt CO2, men landbruget får et bundfradrag til at mindske udgifterne.
I 2030 kommer CO2-afgiften til at ligge på 300 kroner per udledt ton CO2, og fra 2035 stiger afgiften til 750 kroner.
Der kommer imidlertid også et bundfradrag til landbruget, hvilket ændrer de reelle afgiftssatser.
Bundfradraget bliver på 60 procent, hvilket svarer til, at de effektive afgiftssatser udgør 120 kroner per udledt ton CO2 i 2030 og 300 kroner i 2035.
Efter at en række organisationer og regeringen indgik deres egen aftale i juni, har der været meget fokus på landbrugets udledning af kvælstof, der har ført til fiskedød og andet i de danske fjorde og vandmiljøer.
Den endelige aftale endte med, at landmændene kommer til at skulle udlede 13.780 ton mindre kvælstof om året.
- Det, vi har været vidner til de seneste måneder, har bekymret mig, og det har kun bekræftet mig i, at det var rigtigt, at vi sad med ved bordet i de oprindelige trepartsforhandlinger.
- Vi har sat markante aftryk på resultatet, siger Søren Søndergaard.
/ritzau/