Trods bred kritik vil Gade drøfte psykolog-forslag med partier

14. APR 2025 • 08:33ERHVERV/POLITIK

På næste møde i Præsidiet vil Søren Gade drøfte sit forslag om psykologhjælp til vragede folketingsmedlemmer.

Folketingets formand, Søren Gade (V), har bemærket, at hans forslag om psykologhjælp til folketingspolitikere, der ikke bliver genvalgt, har mødt bred kritik fra kolleger.

Men det får ham ikke til at opgive forslaget, som han fortsat vil drøfte med Folketingets partier.

- Hvis vi skal gå videre med forslaget, skal der naturligvis være et ønske om det fra Folketingets partier. Jeg har noteret mig modstand af forslaget fra nogle af mine kolleger.

- Emnet kommer på dagsordenen på førstkommende møder i Præsidiet og i Udvalget for Forretningsordenen, siger Søren Gade i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Søren Gade fortalte lørdag i DR's politiske podcast "Slotsholmen", at det har gjort indtryk på ham, at "nogle af mine tidligere kolleger faktisk havde fået en depression eller en depressionslignende tilstand, efter de var røget ud af Folketinget".

Derfor har han som formand for Folketinget bedt om at få et bud på, hvordan man eventuelt vil kunne hjælpe vragede folketingspolitikere.

Eksempelvis kunne det være en model, hvor man i en periode efter valget har adgang til otte psykologtimer, eller at man får en time med en headhunter, lød det til "Slotsholmen".

- Jeg har rejst en debat, om vi kan give et begrænset tilbud til medlemmer, der ikke bliver genvalgt, siger Søren Gade mandag.

- Vi har allerede et tilbud om onboarding til nye medlemmer. Derfor synes jeg, at det er naturligt at diskutere i Præsidiet og Udvalget for Forretningsordenen, om vi også skal have et tilbud om offboarding. Helt i tråd med det, man tilbyder medarbejdere på mange andre arbejdspladser.

Forslaget mødte dog hurtig kritik fra en bred vifte af partier i Folketinget.

Politikere fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative og Alternativet hældte alle forslaget ned ad brættet.

Også hos regeringspartiet Moderaterne var der undren over forslaget. Politisk ordfører Mohammad Rona (M) mente ikke, at det er et godt forslag.

- Vi skal ikke have en særordning og slet ikke, når vi kan betale for det selv, skrev han på X søndag.

En folketingspolitiker har ret til et eftervederlag, der svarer til grundvederlaget, i 6 til 24 måneder. Perioden afhænger af, hvor længe politikeren har været medlem af Folketinget.

Grundvederlaget er ifølge Folketingets hjemmeside på knap 66.800 kroner per måned.

Der sker dog en modregning for eventuelle lønindtægter eksempelvis fra første dag. Men der er ikke en modregning for indtægter på op til 170.000 kroner det første år, hvis en politiker i forbindelse med et valg må forlade Folketinget.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT