Syv ud af otte i udvalg vil gøre det lettere at bestemme egen død

13. JUN 2024 • 13:18ERHVERV/POLITIK

Mette Frederiksen (S) er fortaler for aktiv dødshjælp. I udvalg bakker stort flertal op om lovændringer.

Syv ud af otte medlemmer i Udvalget for en mere værdig død, som er nedsat af regeringen, vil ændre loven, så folk på den ene eller anden måde får mulighed for selv at bestemme over livets afslutning.

Det skriver Berlingske, Politiken og DR, der har talt med formanden for udvalget, sognepræst Kathrine Lilleør.

Medlemmerne i udvalget har forskellige holdninger til, hvordan en ny model skal være.

Fire af medlemmerne ønsker, at man lovliggør, at terminale patienter kan få udskrevet en dødbringende mængde medicin.

To medlemmer ønsker, at læger skal have lov til at hjælpe terminale patienter med at indtage medicin, der resulterer i døden. Et medlem mener, at det skal være muligt at aftale med pårørende, at de må hjælpe den døende med at begå medicinsk selvmord.

Et medlem mener, at loven ikke skal ændres.

Aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er forbudt i Danmark. Men det kan der altså blive lavet om på.

Kathrine Lilleør uddyber over for DR, at medlemmer ikke tilslutter sig den klassiske opfattelse af aktiv dødshjælp.

Hun siger desuden, at flertallet mener, at modellerne skal gælde i tilfælde, hvor det vurderes, at det pågældende menneske alligevel vil dø inden for en overskuelig fremtid.

Det er meningen, at udvalget skal lave et "refleksionsoplæg" til regeringen, som så sammen med Folketinget skal tage videre stilling til eventuelt at ændre loven.

Etisk Råd har frarådet at indføre aktiv dødshjælp, og Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, kalder udspillet for "et fuldstændigt vildskud".

- Læger siger et rungende nej til at indføre aktiv dødshjælp, uanset om man så kalder det "en assisteret afslutning på livet".

- Det fordrejer virkeligheden, og det dækker over selvmord og aktiv dødshjælp, siger hun.

Kristeligt Dagblad har desuden beskrevet, hvordan to medlemmer i maj forlod udvalget i protest. Læge Emma Helledie og sygeplejerske Jesper Grud Rasmussen mente, at udvalget var alt for fokuseret på aktiv dødshjælp.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er fortaler for at indføre aktiv dødshjælp i Danmark, fortalte hun for et år siden under Folkemødet på Bornholm i 2023.

- Jeg er i lighed med et meget stort flertal af danskerne selv personligt meget stærk tilhænger af, at vi får aktiv dødshjælp i Danmark, sagde hun her.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig