Statsminister ser historisk ringe EU-valg som advarsel til regeringen

11. JUN 2024 • 14:06ERHVERV/POLITIK

Socialdemokratiet gik næsten seks procentpoint tilbage ved valget til EU-Parlamentet i forhold til 2019.

Socialdemokratiets valgresultat ved EU-valget skal ses som en "advarsel" til regeringen. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med DR.

Partiet fik det dårligste EU-valg nogensinde og det dårligste valg generelt i 100 år.

- Det her resultat er ikke godt på nogen måde. Jeg ser det som en advarsel, som en løftet pegefinger. Som et budskab fra danskerne om, at der er noget ved den her regering og nogle politiske områder, hvor store dele af befolkningen synes, at vi ikke er, hvor vi skal være.

- Man kan ikke både få et valgresultat som det her og sige, der ikke kommer forandringer. Der kommer forandringer. Hvad det præcis bliver, er for tidligt at sige, siger hun.

Socialdemokratiet fik 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på næsten seks procentpoint i forhold til valget i 2019. Samtidig blev SF større end Socialdemokratiet.

Lægger man regeringspartiernes mandater sammen, får Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne sammenlagt seks mandater. Det svarer til lige over en tredjedel af stemmerne ved valget til EU-Parlamentet.

Hun er ærgerlig over resultatet.

Hun tolker valgets tale således, at der er nogle politiske områder, hvor store dele af befolkningen synes, at regeringen ikke er, hvor den skal være.

Ansvaret er i sidste ende hendes, lyder det i et andet interview med TV 2 News.

Det kan have kostet at gå i regeringen med et midterparti som Moderaterne og det liberale parti Venstre.

- Når man indgår en bred regering, koster det noget på identiteten, det er sværere at være et selvstændigt parti. Det er det også for Socialdemokratiet.

- Noget er politisk i forhold til velfærd og store bededag og situationen i Mellemøsten og andre politiske områder, men det koster også at være i regering, og vi er nødt til at overveje, hvordan vi kan påtage os ansvaret og fortsat være i regering, siger hun.

Venstres formand Troels Lund Poulsen mener, at man skal "passe på med at botanisere" for meget i valgresultatet.

- Der er forskel på, hvordan man siger, at man opfatter regeringen i forhold til målinger, og så hvordan valgresultatet bliver.

- Det synes jeg, at jeg kan sige med en ret stor troværdighed, fordi jeg har gået rundt i otte måneder og kunne se på, at venstre var blevet dømt helt ude i dansk politik. Vi har fået et fint stærkt rygstød med næsten 15 procent af stemmerne, siger han.

Venstre blev det største borgerlige parti med to mandater til EU-valget, men sammenlignet med valget i 2019 er det en halvering af partiets mandater.

Mette Frederiksen er ærgerlig over, at hun ikke var til stede på valgaftenen, da hun blev overfaldet fredag aften i København, hvor hun blev slået.

Siden har hun både været psykisk og fysisk påvirket og vil fremover arbejde mere fra kontoret.

Det har ikke været muligt for Ritzau og andre medier at få et interview med statsministeren.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

21. JUN 2024 • 10:18ERHVERV/POLITIK
Nyhed trukket tilbage

SENESTE RITZAU