Statsminister rejser til Grønland for at vise efterspurgt opbakning

2. APR 2025 • 11:37ERHVERV/POLITIK

Forsker spår, at Grønland vil tage godt imod Mette Frederiksen, som vil vise sammenhold i rigsfællesskabet.

Grønland har bedt om opbakning fra Danmark, og den viser statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag ved at rejse til verdens største ø i nogle dage.

Det har skabt utryghed i Grønland, at USA vil have øen, og derfor vil både Grønland og Danmark vise sammenhold mod presset udefra.

Det mener seniorforsker Ulrik Pram Gad fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Grønland har bedt om opbakning, og det signalerer Mette Frederiksen. Hun skal så hurtigt som muligt have et godt arbejdsforhold til den nye formand for Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.), siger Ulrik Pram Gad.

Programmet er endnu ikke offentliggjort af Grønland, men statsministeren ventes at ankomme onsdag aften dansk tid.

Grønlands afgående regeringsleder, Múte B. Egede, har selv efterspurgt mere opbakning fra det internationale samfund, som er alt for tøvende med at erklære og udvise støtte til Grønland under det amerikanske pres - ifølge Egede.

Grønlands nyvalgte udenrigsminister, Vivian Motzfeldt fra Siumut, har kritiseret besøget fra den danske statsminister. Hun mener, det bør vente, til den nye regering er officielt godkendt på mandag, selv om den allerede er præsenteret.

Samme besked fik USA for nylig, da vicepræsident J.D. Vance besøgte en amerikansk base i Grønland.

Den nyvalgte regeringschef, Jens-Frederik Nielsen fra Demokraatit, er dog uenig med sin udenrigsminister og har sagt, at et besøg fra Danmark er meget velkomment.

Seniorforskeren ser beskeden fra Vivian Motzfeldt som en måde at minde Danmark om det ulige forhold.

- Det er måske en måde at minde om, at Danmark skal se indad. Det er en måde at sige til Mette Frederiksen, at vi er tætte venner, men vi er to forskellige folk og lande, som skal have lige værdighed, siger han.

Seniorforskeren forventer ikke indledende samtaler om Grønlands selvstændighed fra Danmark under besøget onsdag til fredag, men regner med et mere uforpligtende besøg.

- Jeg tror, hun vil blive taget godt imod. Det bliver nok en gruppesamtale fremfor indledende forhandlinger. Jeg gætter på, at det bliver meget ukonkret og uforpligtende det hele, siger han.

Seniorforskerens indtryk er, at en del grønlændere har følt sig utrygge på grund af det amerikanske pres.

- Man har været under stort pres i valgkampen, og nogle har følt sig bange for at blive invaderet. Nogen vil givetvis mene, det er dejligt, at der kommer nogen, så de ikke er alene i verden, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT