SF vil bruge milliarder på at bremse velfærdsnedskæringer

4. OKT 2023 • 19:33ERHVERV/POLITIK

2,4 milliarder kroner skal gå til kommuner og regioner ifølge SF, der omtaler udspil som en redningskrans.

Regeringen vil på finansloven løfte kommunernes serviceramme med 650 millioner kroner årligt, mens 350 millioner skal gå til regionerne.

Men der skal flere penge til, mener SF, der i bloktilskuddet vil øge beløbet til den borgernære velfærd med 2,4 milliarder kroner oveni.

Fordelingen skal ifølge partiet være 1,6 milliarder kroner til kommunerne og 800 millioner til regionerne.

SF-formand Pia Olsen Dyhr siger, at det handler om at sætte en bremseklods på nedskæringerne.

- Besparelser på den borgernære velfærd er urimelige i en tid, hvor den danske stat bugner med penge. Det vigtige er at bruge pengene klogt i stedet for at sende dem tilbage til nogle af os som skattelettelser.

Partiet betegner pengene som "en redningskrans" til kommuner og regioner, men de har sagt, at der skal flere penge til end det, regeringen lover - og også mere end det, SF her lægger op til - på trods af, at begge parter får tilført flere penge næste år, end de har fået i år.

Pia Olsen Dyhr siger selv, at der ikke er tale om noget stort velfærdsløft.

- Jeg lover ikke guld og grønne skove. Det her er et forsøg på at stoppe de besparelser, der ellers ville komme næste år, siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har flere gange afvist flere penge end de allerede varslede til kommuner og regioner.

Det handler ifølge statsministeren blandt andet om at holde styr på inflationen. Først derefter kan der blive tale om større velfærdsinvesteringer, lyder det.

Hun har desuden påpeget, at det ikke kun handler om beløbet, men også om hvordan pengene bliver brugt.

Men Pia Olsen Dyhr mener ikke, at statsministeren har en pointe.

- Nej, det har Mette Frederiksen ikke, når man kigger på inflationen. Hvis man vil dæmpe inflationen ved at lave besparelser i det offentlige, skal vi spare 20.000 i den offentlige sektor.

- Det er ikke den måde, man skal gøre det på samfundsøkonomisk, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU