Rystet lektor: Nylig musketered i EU vil ramme Trump og USA

7. JAN 2025 • 20:33ERHVERV/POLITIK

En aftale fra 2023 betyder, at hele EU vil svare igen, hvis Trump gør alvor af trusler mod Danmark.

Donald Trump og USA vil få et svar fra et samlet EU, hvis den kommende præsident gør alvor af trusler om økonomiske sanktioner mod Danmark.

Det vil være resultat af en musketered, som EU's medlemslande indgik for lidt over et år siden med det formål at afskrække tredjelande fra at kunne tyrannisere lande i unionen.

- Det er noget, man har følt sig nødsaget til at gøre, og det har været møntet på Kina, som langt mere skjult og subtilt har været inde og ramme noget eksport, men ikke så eksplicit en trussel som denne, siger lektor Jens Ladefoged Mortensen på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Den tiltrædende amerikanske præsident har på et pressemøde tirsdag sagt, at han vil have Grønland, og han er klar til at pålægge told på danske varer, hvis ikke han får sin vilje. Han vil heller ikke afvise militær magt.

- Han bryder fuldstændigt med det regelsæt, der har hersket siden Anden Verdenskrig, siger Jens Ladefoged Mortensen, som er rystet over udtalelserne:

- Vi er allierede, vi er tætte allierede, det er svært at tro ens egne ører. Når han slynger det her ud, er det så noget, der er gennemtænkt? Er det clearet? Vi har mange spørgsmål.

En amerikansk præsident vil ifølge lektoren ikke kunne føre det ud i livet, uden at EU-Kommissionen vil skulle svare på det.

- Hvis EU skal give mening og leve op til traktatmæssige forpligtelser, så skal EU-Kommissionen lave modforanstaltninger, altså modtold. Så vil vi samtidig spille den ind i WTO, og så tage sagen op som akutsag.

- Men det er svært med trusler. Det er kun, hvis det sker, siger Jens Ladefoged.

Reglerne, som lektoren henviser til, er de regler, der reguleres i Verdenshandelsorganisationen WTO, som blev oprettet i 1995 som afløser for GATT-aftalen (General Agreement om Tariffs and Trade) fra 1947.

Formålet med det internationale samarbejde er at lette handlen med varer og tjenesteydelser og skabe faste rammer for producenter, eksportører og importører.

Trump har dog allerede set sig sur på dette system. Han har blokeret, at WTO's appelorgan fik nye dommere, og dermed reelt lammet det.

Der er en kattelem i WTO-reglerne, så et land kan henvise til national sikkerhed. Det har Trump gjort før.

- Han vil sikkert erklære det for national sikkerhedsinteresse, og så kan han argumentere, at han har lov til at gøre, hvad han vil. Men national sikkerhed kan ikke tolkes som hvad som helst.

- Så han bryder alle regler. Hele det regelsæt, siger Jens Ladefoged Mortensen.

Trump nævnte ikke på pressemødet tirsdag, hvilke varer han kunne finde på at pålægge told.

Jens Ladefoged Mortensen vurderer, at en konflikt kan få USA til at trække sig helt fra det internationale samarbejde om handel i WTO.

- Han har meldt ud, at han gerne vil trække USA ud af det system. Så vi kan ikke lægge sag an, og de vil afvise, og Trump vil måske bruge det som anledning til at trække sig ud af WTO.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT