Rumfremstød i USA skal promovere dansk teknologi og innovation

30. JAN 2023 • 17:17ERHVERV/POLITIK

Søndag rejste 30 rumvirksomheder, forskere og eksperter til Houston i USA for at fremme dansk rumteknologi.

Det globale marked for rumteknologi blev i 2022 estimeret til 469 milliarder dollar. Markedet vokser i øjeblikket med ni procent årligt, og USA er førende og investerer lige nu seks gange så meget som Kina.

Det er derfor også i retning mod USA, at danske virksomheder kigger.

30 danske virksomheder, forskere og eksperter rejste søndag til Houston, Texas i USA. Formålet med turen er at promovere dansk rumteknologi og innovation.

Det er DI Forsvar og Sikkerhed, der står for turen. Det er Danmarks brancheforening for forsvar-, rum- og sikkerhedsindustri.

- Danmark har en ikke så stor, men meget specialiseret og sofistikeret rumindustri, siger Joachim Finkielman, der er direktør i DI Forsvar og sikkerhed.

- Vi laver små nanosatellitter. Vi laver antenner og kameraer, som satellitter bruger og har gjort det gennem en lang årrække. Vi har teknologier i verdensklasse, som har interesse også for det amerikanske marked.

Danske virksomheder er allerede underleverandører til flere rumprogrammer. Heriblandt fremhæver Joachim Finkielman køretøjet Perseverance, som Nasa i 2021 sendte op at køre på Mars.

Et af køretøjets 19 kameraer er udviklet af DTU Space. Det er i stand til eksempelvis at analysere klippeformationer og sten.

- Vi synes, at der er et kæmpe potentiale generelt. Men det er klart, at de danske virksomheder kan det ikke alene. De er nødt til at parre op med større partnere rundt omkring i verden.

- Det er helt unikt at et lille land som Danmark kan levere teknologi, som er direkte anvendeligt i de allermest raffinerede rumprogrammer, lyder det fra Joachim Finkielman.

Den danske gruppe skal i løbet af ugen i Houston besøge Johnson Space Center, hvor den danske astronaut Andreas Mogensen arbejder for European Space Agency, som et bindeled til Nasa.

Derudover skal gruppen mødes med amerikanske virksomheder og forskningsinstitutioner, som udvikler og leverer løsninger til både Nasas rumprogram og fremtidens kommercielle rumstationer.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU