Regeringen vil straffe opioidsalg med fængsel frem for bøde

28. OKT 2024 • 15:50ERHVERV/POLITIK

Regeringens opioidudspil indeholder 24 initiativer, der skal forebygge børn og unges misbrug af opioider.

Regeringen vil skærpe straffen for salg af euforiserende stoffer på sociale medier og fra butikker som kiosker, så der som udgangspunkt straffes med fængsel frem for bøde.

Det fremgår af regeringens opioidudspil, der præsenteres mandag på Rysensteen Gymnasium i København af justitsminister Peter Hummelgaard (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og skatteminister Rasmus Stoklund (S).

- Flere unge indlægges med opioider, flere unge søger hjælp, og nogle dør af deres misbrug. Opioider er nogle af de allerfarligste stoffer, man kan tage. De er farligere end kokain.

- Det budskab skal vi have ud til vores unge i Danmark, siger Peter Hummelgaard.

I dag får man en bøde, hvis man bliver taget med under 3000 opioidpiller. Det er også blevet kaldt "morfinfinten".

Det vil regeringen ændre på. I udspillet lægges der op til, at bødestraffen erstattes af fængsel.

Samtidig vil regeringen skærpe fængselsstraffen for salg af euforiserende stoffer via sociale medier og butikker med en tredjedel i forhold til det nuværende niveau.

Det betyder, at et forhold, der i dag straffes med tre måneders fængsel, vil blive øget til fire måneders fængsel.

Regeringen ønsker, at strafniveauet i højere grad skal afspejle opioidernes farlighed.

Det skal også undersøges, om straffelovens paragraf 237 om manddrab fremover kan anvendes, hvis en gerningsperson laver et såkaldt maskeret salg til en køber, der efterfølgende afgår ved døden.

Maskeret salg betyder, at gerningspersonen sælger andre og farligere stoffer, end gerningspersonen oplyste over for køberen.

Straffelovens paragraf 237 har en straframme på mellem fem års fængsel og fængsel på livstid.

Desuden ønsker regeringen, at det bliver muligt at konfiskere både egne og leasede eller lånte køretøjer, der bruges til grov narkokriminalitet.

- Selv om straf er et væsentligt element i det udspil, som vi fremsætter i dag, så bilder vi os ikke ind, at straf alene kan løse det problem, der er derude, siger justitsministeren.

Det skal gå hånd i hånd med forebyggelse og oplysning.

Børn og unge skal blandt andet informeres om risikoen ved at tage opioider gennem målrettede kampagner på sociale medier.

Der skal også målrettes kampagner mod forældre og andre voksne tæt på de unge og børnene med fokus på skadevirkningen ved opioider, og hvordan man involverer sig som voksen.

I alt består udspillet af 24 initiativer.

Et af dem handler om at få mere kendskab til omfanget af opioidmisbrug.

Derfor vil Sundhedsstyrelsen overvåge spildevandet i seks store danske byer. Det skal også gøre det nemmere for myndighederne at opspore misbrug og sætte ind i specifikke områder.

Regeringen vil desuden afsætte 19,5 millioner kroner til et nyt nationalt kompetencecenter, der blandt andet skal bidrage med viden om behandling af misbrug hos børn og unge.

Der afsættes også en midler til en pulje, som kommunerne kan søge med henblik på at udvikle nye eller eksisterende behandlingstilbud.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT