Pensionister kræver eget fradrag ligesom beskæftigelsesfradraget

21. NOV 2023 • 14:40ERHVERV/POLITIK

De ældre oplever hver dag, at deres købekraft udhules, så de bør også have skattelettelser, mener forening.

Landets pensionister skal også tilgodeses, når regeringen vil lempe skatter for ti milliarder kroner, mener Ældre Sagen.

Regeringen har med et skatteudspil lagt op til, at det alene er de erhvervsaktive, som får flere penge. Derfor spiller den folkerige forening ud med et forslag i forbindelse med et delegeretmøde i Nyborg tirsdag.

- Den almindelige folkepensionist er gang på gang blevet overset, når politikerne udvælger grupper, der skal begunstiges skattemæssigt, siger direktør Bjarne Hastrup i en skriftlig kommentar.

Fungerende økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede tidligere i november en skattereform, hvor der lempes skatter for ti milliarder kroner.

Det ventes at koste statskassen 6,75 milliarder kroner, da penge vil komme tilbage i statskassen i form af blandt andet moms, når folk får flere penge udbetalt.

Det er primært beskæftigelsesfradraget, som regeringen vil bruge penge på at hæve. Altså et fradrag til folk i arbejde, men som borgere uden arbejde på folkepension eller andre offentlige ydelser ikke har glæde af.

Ældre Sagen kræver samme størrelse på et pensionistfradrag som beskæftigelsesfradraget.

Regeringen har lagt op til at bruge størstedelen af pengene til skattelettelser - 4,8 milliarder kroner - på at hæve satsen for beskæftigelsesfradraget fra 10,65 til 12,75 procent og et maksimalt fradrag på 56.200 kroner.

For pensionisterne skal grundlaget for fradraget være den pension, de får udbetalt fra enten folke-, førtids-, senior- eller tidlig pension.

- Vi taler om en gruppe mennesker, der har bidraget til samfundet gennem et langt arbejdsliv. De oplever hver dag, hvordan deres købekraft udhules. Nu må det være deres tur, siger Hastrup.

Det vil ifølge Ældre Sagen koste 5,5 milliarder kroner at indføre et pensionistfradrag.

Forhandlinger om en kommende skattereform blev indledt med sættemøder i sidste uge. Dansk Folkeparti er gået til forhandlingerne med et ønske om, at også pensionister får del i skattelettelserne.

Regeringen har ikke umiddelbart planer om at indføre et pensionistfradrag, som det Ældre Sagen har fremlagt.

Men Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, peger på, at regeringen i forlængelse af skatteudspillet har forslået at afsatte penge til de ældre i forbindelse med et udspil om grøn luftfart.

- Regeringen har netop fremlagt forslag om for første gang i ti år varigt at forhøje ældrechecken med 4.800 kroner ekstra om året før skat. Den store forhøjelse af ældrechecken kommer omkring hver fjerde folkepensionist til gode og netop de 300.000 folkepensionister, der har mindst, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU