Partier: Danmark skal være klar til at deltage i fredsstyrke i Ukraine

17. FEB 2025 • 12:22ERHVERV/POLITIK

Hvis Ukraine accepterer fredsaftale med Rusland, skal Danmark være klar til at støtte med soldater, mener LA.

Liberal Alliance og De Radikale er åbne for, at eventuelle fredsbevarende styrker i Ukraine kan have dansk deltagelse.

Forsvarsordfører Carsten Bach (LA) slår fast, at Europa skal "insistere på", at Ukraine kan blive en del af Nato efter en fredsaftale med Rusland.

- Når det så er sagt, så skal Danmark politisk også være klar til en fredsaftale, hvor en europæisk sikringsstyrke indsættes med dansk deltagelse, siger Bach i en skriftlig kommentar.

- Det bliver dog formentligt en meget stor mundfuld for det danske forsvar at bide over, hvis det bliver tilfældet.

De Radikale påpeger også, at det er afgørende, at Forsvaret rent faktisk har kapacitet til det.

- Det kan godt blive en mulighed, men det er klart, at man er nødt til at se den konkrete kontekst sikkerhedspolitisk. Hvilke lande bidrager, og på hvilket mandat? Og vi er også nødt til at kigge på, hvad det danske forsvar kan bidrage med, siger De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard.

Han mener, at det ville være "mærkeligt", hvis Danmark på forhånd afviste at bidrage til, at EU potentielt "på den eller anden måde skal påtage sig en sikkerhedsforpligtelse i vores nærområde".

Også Alternativet, Moderaterne og De Konservative er åbne over for, at danske soldater kan bidrage til en fredsbevarende styrke. Det siger partierne til TV 2.

Spørgsmålet om fredsbevarende styrker i Ukraine er blevet aktuelt, efter USA den seneste tid har presset på for at få startet fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine.

Søndag beskrev nyhedsbureauet Reuters et dokument sendt fra USA til europæiske allierede, hvori der stilles spørgsmål om en potentiel fredsbevarende styrke.

- Hvis militære styrker fra et tredjeland skulle indsættes i Ukraine som en del af en fredsordning, hvad ville I så anse for at være den nødvendige størrelse af en sådan europæisk ledet styrke?

- Hvordan og hvor ville disse styrker blive indsat og hvor længe?, lyder det blandt andet i dokumentet ifølge Reuters.

Det kunne være britiske soldater, lyder det mandag fra Storbritanniens premierminister, Keir Starmer. I et debatindlæg i avisen The Telegraph åbner han for at sende britiske soldater til Ukraine som en del af en fredsbevarende styrke.

Sverige er også åben for, at svenske soldater kan indgå i sådan en, siger udenrigsminister Maria Malmer Stenergard mandag til svensk radio ifølge TT.

Visse krav skal dog opfyldes, før Danmark kan bidrage til en fredsbevarende styrke, mener Liberal Alliance.

- Jeg mener ikke, at Danmark skal bidrage til en fredsaftale indgået hen over hovedet på Ukraine. Og dermed heller ikke bidrage med danske soldater til en sikringsstyrke uden fuld ukrainsk accept af en fredsaftale, siger Carsten Bach.

Martin Lidegaard tilføjer, at det skal være "et setup", som "Danmark kan være i", og at større europæiske lande også skal deltage.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT