OVERBLIK: Her er partiernes spidskandidater ved EU-valget

27. MAJ 2024 • 17:19ERHVERV/POLITIK

11 partier skal kæmpe om 15 danske pladser i EU-Parlamentet. Læs her om partierne og deres spidskandidater.

Fire kvinder og syv mænd står øverst på stemmesedlen for deres respektive partier ved valget til EU-Parlamentet søndag 9. juni.

Kun et enkelt parti, Venstre, har den samme spidskandidat som ved valget i 2019.

I alt stiller 169 kandidater op. Af de 11 spidskandidater sidder fire af dem i forvejen i parlamentet. Danske vælgere skal udpege 15 mandater til det europæiske parlament.

Her er partierne og deres spidskandidater:

* Socialdemokratiet:

10 kandidater. 56-årige Christel Schaldemose, der har haft plads i EU-Parlamentet siden 2006, er for første gang spidskandidat. Hun opnåede senest 65.179 personlige stemmer.

Nummer to og tre på listen, Niels Fuglsang og Marianne Vind, sidder også i EU-Parlamentet.

Socialdemokratiet har ved alle tidligere valg fået mellem tre og fem mandater.

* De Radikale:

20 kandidater. 29-årige Sigrid Friis er spidskandidat. Hun er medlem af partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse og har været formand for Radikal Ungdom. Tidligere folketingsmedlem Anne Sophie Callesen og hovedbestyrelsesmedlem Philip Tarning-Andersen er nummer to og tre.

Ved de foregående ni valg har De Radikale kun i 2019 fået mere end et mandat.

* De Konservative:

20 kandidater. Partiet har skiftet den vragede Pernille Weiss ud med folketingsmedlem Niels Flemming Hansen i toppen af listen. Han er 50 år. På de følgende pladser står to tidligere folketingsmedlemmer, Marcus Knuth og Birgitte Bergman.

Partiet har været repræsenteret i EU siden det første direkte valg i 1979 og har de seneste fem gange opnået et enkelt mandat.

* SF:

20 kandidater. Partiet har siden 2004 været repræsenteret i parlamentet af Margrete Auken, men nu stopper den 79-årige politiker, der fik 199.522 personlige stemmer i 2019. Ny spidskandidat er Kira Marie Peter-Hansen på 26 år.

Hun kom i 2019 i EU-Parlamentet i en alder af 21 år, tre måneder og tre dage, hvilket gjorde hende til det hidtil yngste parlamentsmedlem.

Partiets nummer to er forhenværende folketingsmedlem Rasmus Nordqvist, og fra tredjepladsen gør tidligere udenrigsminister og partiformand Villy Søvndal et forsøg på at blive valgt.

SF har haft plads i parlamentet siden det første valg i 1979, som oftest med et mandat, men enkelte gange er det blevet til to.

* Liberal Alliance:

12 kandidater. Folketingsmedlem Henrik Dahl, 64 år, er spidskandidat.

Nummer to på kandidatlisten er Mads Strange, der er politisk rådgiver i Liberal Alliance, mens ingeniør Thorbjørn Jacobsen er nummer tre.

Det er tredje gang, Liberal Alliance forsøger at komme i EU-Parlamentet.

Tidligere kulturminister Mette Bock stod øverst på stemmesedlen i 2019, men fik ikke stemmer nok til et mandat. Det lykkedes heller ikke i 2014 med Christina Egelund som spidskandidat. Hun er nu minister for Moderaterne.

* Moderaterne:

12 kandidater. 63-årige Stine Bosse er spidskandidat. Hun har tidligere været chef for forsikringskoncernen TrygVesta og formand for Europabevægelsen. I dag sidder hun i en række bestyrelser.

Bergur Løkke Rasmussen, der er medlem af EU-Parlamentet, og som tidligere repræsenterede Venstre, er partiets nummer to. På tredjepladsen står Tobias William Marney, der læser statskundskab på Københavns Universitet og har været formand for organisationen Europæisk Ungdom.

Blandt kandidaterne er også den tidligere konservative leder og minister Lars Barfoed, som står nederst på listen som nummer 12.

Det er første gang, at Moderaterne opstiller til EU-Parlamentet.

* Dansk Folkeparti:

18 kandidater. Spidskandidat er Anders Vistisen på 36 år. Han var medlem af EU-Parlamentet 2014-2019, da Dansk Folkeparti havde fire mandater, men blev ikke genvalgt senest, da partiet kun opnåede ét mandat.

Vistisen har dog alligevel haft en plads i parlamentet siden november 2022, fordi han som stedfortræder afløste Peter Kofod, som blev valgt til Folketinget.

Dansk Folkepartis næstformand, Majbritt Birkholm, er nummer to. Hun er politibetjent og har været folketingskandidat i Vestjylland.

Nummer tre er Tobias Weische, som er politisk assistent for Anders Vistisen og stifter af den tværpolitiske bevægelse EU-Skeptisk Ungdom.

DF stillede op til EU-Parlamentet første gang i 1999 og har fået mandater ved alle valg, men tabte som nævnt tre af sine fire pladser i 2019.

* Venstre:

12 kandidater. Spidskandidat er 59-årige Morten Løkkegaard. Han var medlem af EU-Parlamentet 2009-2014, men blev ikke genvalgt i 2014.

Venstres mandater dengang gik til Ulla Tørnæs og Jens Rohde, og da Tørnæs i 2016 blev kaldt hjem af statsminister Lars Løkke Rasmussen for at blive minister, kom Morten Løkkegaard i parlamentet som 1. stedfortræder.

Ved EP-valget i 2019 fik Morten Løkkegaard 207.558 personlige stemmer, flest blandt alle 135 kandidater.

Nummer to på Venstres liste er Asger Christensen, der har siddet i EU-Parlamentet siden 2019, mens tidligere minister Ulla Tørnæs er nummer tre. Hun var medlem af EU-Parlamentet 2014-2016.

Venstre har aldrig haft færre end to pladser. Partiets bedste valg var i 1999, da det blev til fem mandater.

* Danmarksdemokraterne:

18 kandidater. 35-årige Kristoffer Storm er spidskandidat. Han er byrådsmedlem i Aalborg og rådmand for området Senior og Omsorg.

Kristoffer Storm har tidligere repræsenteret Dansk Folkeparti i regions- og kommunalpolitik.

Ifølge partiet er det kandidaternes efternavne, der afgør rækkefølgen af de øvrige kandidater. Det betyder, at Vivi Altenburg og Magnus Bigum er nummer to og tre på stemmesedlen. Vivi Altenburg, der er tidligere medlem af Venstre, var folketingskandidat for sit nye parti i 2022, mens Magnus Bigum er organisatorisk næstformand i Danmarksdemokraternes Ungdom.

Det er første gang, Danmarksdemokraterne deltager i et valg til EU-Parlamentet.

* Enhedslisten:

14 kandidater. Spidskandidat er tidligere folketingsmedlem Per Clausen, 69 år. Han er byrådsmedlem i Aalborg og rådmand for området Klima og Miljø.

Cand.scient.pol. Frederikke Hellemann, politisk rådgiver i venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet, er nummer to, mens Nana Højlund, uddannet social- og sundhedsassistent og formand for FH Østjylland, er nummer tre.

Det var første gang, at Enhedslisten i 2019 stillede op til EU-Parlamentet, og det gav et enkelt mandat.

* Alternativet:

13 kandidater. Spidskandidat er Jan Kristoffersen. Han er 49 år, uddannet jurist og selvstændig rådgiver. Desuden er han forfatter til en fantasyroman.

Nummer to på listen er Karoline Lindgaard, som læser statskundskab ved Københavns Universitet. Hun repræsenterer Alternativets Unge og er ansat som politisk assistent i partiet.

På tredjepladsen står Petar Socevic, som er uddannet jurist ved Københavns Universitet med speciale i menneskerettigheder.

Alternativet stillede også op i 2019, men fik ingen mandater.

Kilde: Partierne.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU