Løsgænger Jon Stephensen redder kriseramt klimaminister
Der er nu 89 mandater for og intet flertal mod Lars Aagaard, efter at løsgænger støtter klimaministeren.
Klimaminister Lars Aagaard (M) ser med al sandsynlighed ud til at kunne fortsætte som minister.Løsgænger Jon Stephensen oplyser tirsdag eftermiddag i en mail til Ritzau, at han bakker op om klimaministeren i en sag om tilbageholdte oplysninger om forsinkelser i udbygningen af elnettet.
- Efter at have læst ministeriets redegørelse og efter grundige overvejelser over de seneste dage har jeg besluttet, at jeg fortsat bakker op om klimaminister Lars Aagaard, skriver Jon Stephensen.
Dermed er der nu 89 mandater bag Lars Aagaard, der derfor ikke længere ser ud til at få et flertal imod sig.
Sædvanligvis skabes et flertal af 90 mandater, men Peter Seier Christensen har været fraværende fra Folketinget på grund af sygdom siden april 2023.
Og han kommer ikke til at blande sig i Lars Aagaards skæbne. Det bekræfter Peter Seiers rådgiver Lars Eldrup, der også er partisekretær for Nye Borgerlige, hvor Peter Seier stadig er medlem.
Jon Stephensen er selv tidligere medlem af Moderaterne, og det har haft indflydelse på hans beslutning om at frede Lars Aagaard.
- Det modsatte ville blive tolket og motivforsket som en hævnakt, og jeg ønsker ikke at blive taget til indtægt for sådanne spekulationer, skriver Jon Stephensen i mailen.
Han skriver videre, at han ikke ønsker at "skabe uro om regeringen", som "verden ser ud lige nu" og pointerer, at han "så udtalt har bakket op om den brede midterregering, Danmark har".
Meldingen fra Jon Stephensen kommer, kort efter at tre nordatlantiske mandater i en skriftlig meddelelse til Ritzau også har erklæret deres støtte til Lars Aagaard.
De tre er Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit, Anna Falkenberg fra Sambandspartiet og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin.
Det er særdeles usædvanligt, at nordatlantiske mandater involverer sig direkte i indenrigspolitiske spørgsmål.
Det er tirsdag aften ikke lykkedes Ritzau at få fat i Aaja Chemnitz og Sjúrður Skaale, mens Anna Falkenberg oplyser, at hun ikke har yderligere kommentarer.
Med de tre nordatlantiske mandater og Jon Stephensens mandat oven i regeringens 85 mandater, er der altså nu 89 mandater bag Lars Aagaard.
Oppositionspartierne kan samle 85 mandater. Inden de tre nordatlantiske mandater meldte sig på banen, skulle oppositionen bruge tre yderligere mandater blandt Folketingets løsgængere for at vælte klimaministeren.
Sagen om Lars Aagaard tog sin begyndelse, da mediet Zetland kunne beskrive, at en pressemeddelelse fra Energinet blev trukket tilbage efter dialog med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Pressemeddelelsen beskrev, at der var massive forsinkelser på elnettet.
Den specifikke pressemeddelelse og vurdering blev ikke leveret til offentligheden eller partierne uden om regeringen.
Lars Aagaard har beklaget sagen.
Samtlige oppositionspartier er nu dybt kritisk indstillet over for klimaministeren, og de har sagt, at der skal falde en ekstraordinært god forklaring på et samråd onsdag, hvis ikke de skal erklære deres mistillid til Lars Aagaard.
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser, at Lars Aagaard ikke kommer til at udtale sig til pressen, før samrådet er afholdt onsdag morgen.
/ritzau/