Løkke er klar til at se på yderligere konsekvenser for Iran

1. OKT 2024 • 21:55ERHVERV/POLITIK

Udenrigsministeren kalder missilangreb for eskalering og opfordrer alle parter til at deeskalere situationen.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), kalder Irans missilangreb mod Israel for "en forkastelig eskalering af konflikten i Mellemøsten".

Løkke er klar til at se på, hvilke konsekvenser angrebet skal have for Iran, lyder det.

- Vi har tidligere i år udvidet EU’s sanktioner mod Iran, og jeg er klar til at se på, hvilke yderligere konsekvenser dette angreb skal få for Iran, siger Løkke i en skriftlig udtalelse.

Udenrigsministeren opfordrer desuden alle parter til at deeskalere situationen.

- Jeg opfordrer endnu en gang alle parter til at udvise besindighed og deeskalere situationen, så vi undgår en storkrig i regionen. Ikke mindst af hensyn til de i forvejen hårdt prøvede civilbefolkninger, siger Lars Løkke Rasmussen.

Tirsdag aften dansk tid har Iran sendt missiler afsted mod Israel. Ifølge det israelske militær sendte Iran omkring 180 missiler afsted mod landet. Der er ingen meldinger om dræbte i angrebet.

EU har en række sanktioner mod landet. Nogle af dem blev indført allerede i 2011 som en reaktion på alvorlige krænkelser af menneskerettigheder i landet. Det fremgår af Det Europæiske Råds hjemmeside.

Siden 2022 har EU skærpet sanktionerne og vedtaget ti nye sanktionspakker.

Sanktionerne inkluderer blandt andet forbud mod at sælge udstyr til Iran, der kan anvendes til intern undertrykkelse.

Det er også forbudt at stille økonomiske ressourcer til rådighed for udvalgte personer eller enheder. Det gælder blandt andet Irans Revolutionsgarde og det iranske moralpoliti.

Iran angreb også Israel med missiler i april 2024. Herefter udvidede EU sine sanktioner mod landet.

Også USA har en række sanktioner mod Iran. I september varslede USA's udenrigsminister, Antony Blinken, at landet ville indføre en række nye sanktioner efter meldinger om, at det iranske styre har leveret ballistiske missiler til Rusland.

Tirsdag aften skriver EU's udenrigschef, Josep Borrell, på X, at EU fordømmer Irans angreb på Israel.

- Den farlige spiral af angreb og gengældelse risikerer at komme ud af kontrol. Der er behov for en øjeblikkelig våbenhvile på tværs af regionen, skriver han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT